Binnenland
KRO-NCRV

OM pleit voor openheid medische dossiers in gevallen van kindermishandeling: 'Van essentieel belang'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. OM pleit voor openheid medische dossiers in gevallen van kindermishandeling: 'Van essentieel belang'

Hoe kom je erachter wat er precies is gebeurd wanneer een baby bijvoorbeeld gebroken ribben en blauwe plekken heeft? En of het is gebeurd met opzet? Artsen hebben een beroepsgeheim en zijn terughoudend in het delen van informatie bij strafzaken. "We zien bij babymishandelingszaken dat we vaker niet vervolgen omdat we het bewijs niet rondkrijgen in deze zaken", vertelt Sue Preenen, procureur-generaal van het OM, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Onvoorstelbaar

Preenen ziet vaak "schokkende dingen" in baby- en kindermishandelingszaken. "Dat is bijna onvoorstelbaar", zegt de procureur-generaal van het OM. "Ik denk dat veel mensen wel hebben gehoord van shaken baby-syndroom. Daar wordt nog weleens van gezegd dat dat gebeurt door onmacht van ouders. Dat is ongetwijfeld soms ook het geval. Maar als je het letsel ziet van wanneer je heel hard een baby schudt, dat alle botjes ongeveer gebroken zijn of dat er bloedingen zijn. Dat betekent dat het dus met heel veel kracht moet worden gedaan."

Medisch bewijs

Artsen kunnen daarbij helpen, maar zitten met hun beroepsgeheim. Medisch bewijs is echter wel essentieel in dit soort zaken, omdat baby's en heel jonge kinderen niet kunnen praten en zelf geen aangifte kunnen doen. "Het is ook belangrijk dat de privacy van patiƫnten beschermd wordt. Tegelijkertijd is het in dit soort ernstige gevallen zo dat opsporingsbelang om de feiten te achterhalen dan botst", zegt Preenen. "We zien terughoudendheid om, met name voor het strafrechtelijk onderzoek, de informatie te verstrekken."

Waarheidsbevinding

Het OM wil, evenals de artsen, vooral kinderen beschermen. "Binnen dat belang van plichten kan de arts de keuze maken om het beroepsgeheim te doorbreken. Wat wij willen bepleiten is dat dit bij ernstige kindermishandelingszaken vaker gebeurt", aldus Preenen. "Het helpt de waarheidsbevinding, maar vooral ook om kinderen te beschermen."

Strafbaar

Het medisch dossier kan in veel gevallen alleen gedeeld worden wanneer ouders daar toestemming voor geven. Maar wanneer zij zelf verdachten zijn, gebeurt dit zelden. "In dit soort gevallen is het lastig om bewijs op een andere manier te verkrijgen", gaat Preenen verder. "Dat medisch bewijs is dus van essentieel belang om erachter te komen of het strafbaar is. Het is ook van essentieel belang om succesvol te kunnen vervolgen."

Vervolgen

Dat kan heftige gevolgen hebben. "We zien bij babymishandelingszaken dat we vaker niet vervolgen omdat we het bewijs niet rondkrijgen in deze zaken", vertelt Preenen. "Dat raakt ons als het om zulke kleine, kwetsbare kinderen gaat. We willen die beschermingstaak goed uitvoeren."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie