Nederlanders doneren alvast energiecompensatie aan goede doelen
- Nieuws
- Nederlanders doneren alvast energiecompensatie aan goede doelen
In november en december krijgen huishoudens 190 euro als tegemoetkoming voor de hoge energiekosten. Maar er zijn mensen die nog steeds een goed contract hebben en daarom de compensatie niet nodig hebben, vertelt Lisa Schallenberg van de economieredactie. Directeur Henriëtte Hulsebosch van het Kansfonds vertelt over de donaties in het Radio 1 Journaal.
Goede doelen roepen op om energiecompensatie te doneren
Prijsplafond
Het is een snelle tijdelijke verlichting in afwachting van die echte regel: het prijsplafond. Schallenberg legt uit waarom de compensatie in november en december is ingevoerd. "Er zijn mensen die nu al in de problemen zitten, dus daarom krijgen mensen nu deze noodregel. Sommige banken storten dit bedrag op iemands bank. Ook kunnen banken het geld sturen naar openstaande schulden van klanten."
Maar ook mensen die geen schulden of hoge kosten hebben, krijgen het bedrag. "Ook mensen die veel minder betalen dan 190 euro aan energie, krijgen het geld. In het prijsplafond wordt daar wel rekening mee gehouden. In november en december kon dat nog niet. Sommige mensen kiezen er dan voor om dit bedrag te doneren", aldus Schallenberg.
72.000 euro
Henriëtte Hulsebosch, directeur van het Kansfonds, vertelt dat er al veel mensen gedoneerd hebben. "We hebben ongeveer 72.000 euro ontvangen aan donaties van mensen die zeggen: 'We hebben het niet nodig en we willen anderen de winter door helpen.' Dat vinden we een heel mooi gebaar, echt hartverwarmend. Het zijn eigenlijk mensen die het geld niet echt nodig hebben. Anderen hebben het volgens hen harder nodig."
Het Kansfonds zorgt ervoor dat het geld goed wordt verdeeld en bij de juiste organisaties terechtkomt. "Wij hebben in het hele land zo'n twintig organisaties die al weten hoe ze met noodhulp om moeten gaan en daar een budget en procedure voor hebben zodat ze snel kunnen handelen. Echter gaan die budgetten heel snel op en wij gaan dat nu aanvullen. Zo helpen wij rechtstreeks mensen die problemen hebben met hoge energielasten. Bijvoorbeeld dure boodschappen zijn voor veel mensen een knelpunt en zo kunnen wij de zorgen verlichten. We vertrouwen deze organisaties omdat zij mensen goed in het vizier hebben, omdat ze rechtsreeks in de samenleving staan", aldus Hulsebosch.
item compensatie
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.