Hoe verder na de rellen in Amsterdam? 'Vingerwijzen naar een gemeenschap is een kwalijke zaak'
- Nieuws
- Hoe verder na de rellen in Amsterdam? 'Vingerwijzen naar een gemeenschap is een kwalijke zaak'
De beelden van de rellen tussen Maccabi-supporters en Amsterdamse belagers volgden elkaar snel op. Eerst bepaalde vooral antisemitisch geweld het verhaal, later kwam er steeds meer informatie boven dat ook Maccabi-supporters uit waren op confrontatie. Staan snelle conclusies een open gesprek over oplossingen in de weg? Rabbijn Lody van de Kamp zet zich al jaren in voor begrip tussen joden en moslims en hoopt dat de gemeenschappen elkaar weer zullen vinden: "Vingerwijzen naar een gemeenschap en niet naar individuen is een kwalijke zaak", zegt hij in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Van de Kamp vond de eerste berichtgeving over de rellen eenzijdig. Volgens de rabbijn werd er meteen geframed wie de slachtoffer en de daders waren in de confrontatie. "Nu blijkt later dat de supporters van Maccabi ook geen lieverdjes waren. Die hebben ook stappen ondernomen die misschien strafbaar zijn."
Pogroms
In het frame worden ook woorden zoals pogroms en jodenjacht gebruikt. "Op het moment dat je zo'n groot woord als pogrom gebruikt, kan het heel escalerend werken." Van de Kamp vertelt dat het woord pogrom ook doorwerkt op de gemoedstoestand van de joodse gemeenschap. "Als je spreekt over pogroms, dan is dat een onmiddellijke verwijzing naar de jaren '30 en de Tweede Wereldoorlog."
Antisemitisme
Sprake van antisemitisme was er tijdens de rellen zeker, kijkend naar het opeisen van Israƫlische paspoorten en het uitspreken van een jodenjacht. Maar alles antisemitisch noemen, dat is volgens Van de Kamp een slecht idee. "Het betekent niet dat je in alle situaties met die kaart van antisemitisme moet spelen." Volgens de rabbijn sla je daarmee elk gesprek of discussie dood. "Dan is er geen discussie meer mogelijk, dan kan je geen gezamenlijk gesprek hebben. En het gebeurt te vaak."
Vingerwijzen
Net zoals het volgens de rabbijn te vaak gebeurt dat complete samenlevingen worden afgerekend op het gedrag van een kleine groep. "Dat baart mij zorgen. Als jongeren of anderen zich op een vreselijke manier misdragen, mag je daar nooit een hele samenleving op afrekenen. En dat gebeurt nu wel. Er wordt gesproken over 'de moslim', er wordt gesproken over de heropening van het integratiedebat. Wat er allemaal wordt bijgesleept legt een heel zware hypotheek op de discussie. Dat maakt dat je je schuldig maakt aan vingerwijzen naar een gemeenschap en niet meer naar individuen. Dat is een kwalijke zaak."
Het gesprek aangaan
Volgens rabbijn Van de Kamp is het nu zaak dat de gemeenschappen weer bij elkaar worden gebracht en met elkaar in gesprek gaan. "Ze moeten elkaar de ruimte geven om zich uit te spreken, om hun gelijk op te eisen en dan met elkaar in gesprek over hoe ze na vandaag weer verder gaan."