Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: De traan van Máxima

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: De traan van Máxima

"Ik krijg nog iedere keer tranen als ik deze beelden zie", "Het enige moment in de Nederlandse geschiedenis waar ik met warme gevoelens naar terugkijk" en "Ik ben sindsdien trots op 'onze' Máxima". Het koninklijke huwelijk van Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta in 2002 staat velen nog bij, blijkt uit de greep reacties op YouTube. Het meest memorabele moment: dé traan.

Het gebeurde allemaal tijdens de ceremonie in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Zodra bandoneonist Carel Kraayenhof 'Adiós Nonino' begint te spelen, slaat de ontroering toe. Bij de prinses, maar ook bij Nederland.

Het origineel is van de Argentijnse componist Ástor Piazzolla en gaat over het afscheid nemen en missen van je vader. Het zal ongetwijfeld meegespeeld hebben in de ontroering van de prinses, wiens vader het huwelijk moest missen omdat hij als oud-minister in het Videla-regime door Nederland niet welkom was.

Daarnaast blijken de tonen zélf ook veel mensen te raken. De door bandoneonist Carel Kraayenhof gespeelde versie stond na het huwelijk wekenlang in de Top 40, met een nummer twee-notering als grootste succes.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het huwelijk van de Oranjes, vandaag 16 jaar geleden, werd een van de grootste 'media events' ooit. Naast de 6 miljoen televisiekijkers in Nederland, keken er in het buitenland bijna vijftig miljoen mensen.

Naast 'de traan' behoort ook 'de kus' tot het collectieve geheugen. In een zonnig Amsterdam betrad het kersverse stel het balkon van het Paleis om de Dam om de liefde te verzegelen met een liefdeszoen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie