Wilders en burgemeesters willen inzet leger, maar kan dat zomaar?
- Nieuws
- Wilders en burgemeesters willen inzet leger, maar kan dat zomaar?
Zet het leger in tegen de relschoppers! Die oproep deed onder andere PVV-leider Geert Wilders vandaag. Ook een aantal burgemeesters willen dat het leger ingezet kan worden bij noodsituaties. De burgemeester van Roermond, Rianne Donders, bijvoorbeeld: "Besturen is vooruitzien. Je moet nadenken over alle middelen die je kunt inzetten om de politie te ontlasten", zei ze in Dit is de Dag.
Video niet beschikbaar
Afgelopen dagen werden verschillende steden en dorpen getroffen door plotselinge groepen relschoppers die ondanks de avondklok de straat op gingen en vernielingen aanrichtten. Donders maakt zich zorgen dat de politie het op een gegeven moment niet meer aankan. Als dat het geval is, moet het leger ingezet kunnen worden, vindt zij: "Als het lang gaat duren, is de politie niet opgewassen tegen dit soort inspanningen op de langere termijn." Donders denkt niet aan soldaten die relschoppers aanvallen, maar wel aan ondersteunende taken zodat de politie ontlast wordt.
Roermond was één van de steden waar flink werd gereld. Veel bewoners en ondernemers zijn aangedaan, vertelt Donders. Ze wijst erop dat relschoppers de straat op gaan uit protest tegen de avondklok maar dat veel burgers nu ‘s avonds al voor het ingaan van de avondklok al niet meer naar buiten durven.
Mitrailleur
Maar is het wel verstandig en realistisch om het leger in te schakelen? Niet alle militairen kunnen zomaar met wapenstok en schild omgaan, zegt Defensie-specialist Michiel de Weger. "Dat vraagt minimaal twee weken training en dan heb je nog niet veel ervaring. Naar mijn weten zijn binnen Defensie maar kleine groepen getraind om dit te doen. Je kunt niet zomaar iemand met een mitrailleur neerzetten. Dat is een risico voor de militair en de omgeving."
Toch kan het leger wel taken overnemen van de politie. Die doet natuurlijk meer dan relschoppers beteugelen, zegt De Weger: "Ze rijden ook heen en weer met gevangenen, ze zitten op bureaus, ze rijden rond in wijken waar niks aan de hand is. Dat kun je gemengd doen, dan speel je de politie meer vrij."
De politie zou zelf moeten aangeven dat ze het niet meer aankunnen, zegt De Weger. "Dan wordt eerst de marechaussee gevraagd, die hebben hier ook capaciteit voor. En als dát niet voldoende is, moet naar de rest van de krijgsmacht worden gekeken..."
Het kabinet gaf eerder vandaag aan nog niet voor inzet van millitairen te zijn. Inzet van het leger zou historisch zijn: “Dit is in Nederlands sinds de Tweede Wereldoorlog niet gebeurd”, aldus De Weger.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.