Binnenland
KRO-NCRV

Hoe moeten gemeenten omgaan met spreidingswet? 'Zorgen vooraf veel groter dan in de praktijk'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe moeten gemeenten omgaan met spreidingswet? 'Zorgen vooraf veel groter dan in de praktijk'

De spreidingswet is morgen van kracht en gemeenten maken zich gereed om asielzoekers op te gaan vangen. Waar moeten zijn rekening mee houden om een goed verloop te verzekeren? "De zorgen zijn vooraf veel groter dan in de praktijk", zegt Jaco Dagevos, bijzonder hoogleraar integratie en migratie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, bij Spraakmakers.

Spreidingswet: Hoe je van asielopvang geen crisis hoeft te maken

Een azc in een gemeente kan voor veel zorgen onder de inwoners zorgen. Met de spreidingswet is het de bedoeling dat het aantal asielzoekers enigszins evenredig over de gemeenten verdeeld worden. Geen "onredelijke wens", aldus Dagevos. "Mensen hebben veel minder weerstand tegen kleinschalige opvang dan tegen grote opvang."

Veel zorgen

Dagevos erkent dat er "veel zorgen" zijn onder inwoners. "Mensen hebben het over voorzieningen, de woningmarkt, onveiligheid", somt de hoogleraar op. "Maar mensen combineren dat ook met andere opvattingen. Het is ook belangrijk dat de opvang goed geregeld wordt, dat mensen meteen meedoen. Het is heel belangrijk dat gemeenten dit soort opvattingen verzamelen en daar hun keuzes op baseren."

Anders kijken

Bovendien wordt er nu gemikt op "kleinschalige" opvang. Volgens Dagevos valt of staat het bij de participatie van de vluchtelingen die "meedoen vanaf dag één". "Zo zorg je dat er een community gaat ontstaan." Dat zou positieve effecten hebben op de asielzoeker, maar ook op de omgeving. "We moeten proberen op een andere manier naar opvang te kijken en het veel meer werkend gaan maken."

Vraag achter de vraag

Daar schaart Bart Heller, wethouder vluchtelingenopvang van Hilversum, zich achter. "Laat hen vanaf dag één meedraaien in de samenleving, Nederlands leren, inburgeren en een bijdrage leveren. Dat is voor henzelf goed en wij hebben de handjes ook hard nodig als samenleving, zo is het ook." Ook is het belangrijk om in gesprek te gaan met de inwoners van de gemeente. "Waar maak je je nu echt zorgen om? Wat is de vraag achter de vraag? Heel vaak merk je dat er gewoon onvrede achter zit over een gebrek aan voorzieningen."

Meerwaarde

In Hilversum zijn ze klaar voor de spreidingswet. De stad heeft gekozen voor "kleinschalige" locaties, waarbij de asielzoekers mee kunnen doen in de samenleving. Daarnaast willen ze een "gemêleerde" samenstelling van asielzoekers en zoeken ze naar manieren om mensen uit de directe omgeving mee te kunnen laten doen aan de voorzieningen. "Op die manier maak ook meerwaarde voor de buurt", aldus Heller.

Uitgangspunt

"Meer contact, vooroordelen moeten worden weggenomen. Als je ook het frame van opvanglocaties kan veranderen, dus veel meer als onderdeel van een buurt, dan gaat er iets ontstaan waar het onderdeel wordt van een lokale samenleving. Daar moeten we naartoe", voegt Dagevos er nog aan toe. "Er is een wet en daar moet iedereen zich aan houden, dat is het uitgangspunt."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie