Binnenland
BNNVARA

Kunnen straatcultuurinstellingen rekenen op subsidie?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunnen straatcultuurinstellingen rekenen op subsidie?

Elke vier jaar start er een nieuwe subsidieperiode waarin culturele instellingen subsidie mogen ontvangen. Volgend jaar start de nieuwe subsidieperiode. Welke projecten zijn hierbij gebaat? In De Nieuws BV praten we erover met Andrey Gherkov, artistiek leider van Emoves in Eindhoven.

Video niet beschikbaar

Emoves representeert een scale aan subculturen binnen de straatcultuur. Denk dan aan breakdancen, skaten of spoken word. Als organisatie en platform ondersteunen zij de kinderen met deze cultuurvormen, door middel van cultuureducatie, georganiseerde events en battles of het mastersprogramma waarbij kunstenaars worden ondersteund. "Wij weten dat onze achterban, die duizenden kinderen die hebben het niet altijd even goed. Juist in die urban cultuur komen sport, sociaal maatschappelijke impact en kunst samen. Daarom kunnen zo veel jongeren zichzelf hier in vinden."

Evenredig

Sinds 2021 krijgt Emoves cultuursubsidies. Andrey Gherkov en zijn collega's van Emove hebben weer een aanvraag lopen voor subsidie bij de Raad voor Cultuur. "Wij pleiten voor erkenning. Wij zijn zeker niet de enige, maar als je de hele cultuurpot bekijkt, is het nooit meer dan 1 procent dat naar urban culture gaat. Terwijl in de werkelijkheid dit debat al heel lang gaande is. Ik hoop dat het evenrediger wordt getrokken tussen verschillende culturele instellingen en stromingen." Op Prinsjesdag beslist het kabinet over de culturele subsidies en weten we meer.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie