Toekomst Nederlands Film Festival in Utrecht onzeker: 'Het Gouden Kalf is hier geboren en moet hier blijven'
- Nieuws
- Toekomst Nederlands Film Festival in Utrecht onzeker: 'Het Gouden Kalf is hier geboren en moet hier blijven'
Al 43 jaar is het Nederlands Film Festival in Utrecht de viering van film en het Gouden Kalveren Gala, maar nu dreigt de subsidie stopgezet te worden. Met regisseur Jean van de Velde die een brandbrief schreef en NFF-directeur Marjolijn Bronkhuyzen werd in De Nieuws BV de toekomst van het festival besproken.
Video niet beschikbaar
De Adviescommissie Cultuurnota 2025-2028 heeft het plan van het NFF gelezen, samen met 107 andere plannen. Hieruit hebben zij beoordeeld dat er een streep gezet moet worden door de subsidie voor het festival. Ook hebben zij dit geadviseerd aan het college van burgemeester en wethouders. Jean van de Velde schrok toen hij hoorde van het advies. "Het is echt een begrip geworden", begint Van de Velde, "sowieso binnen film- en televisieland, maar ook voor Utrecht." Filmmakers zijn maandenlang heel intensief bezig betrokken bij een project. Dan hebben ze een première en zien ze elkaar nog even, maar daarna waaiert iedereen weer uit. Metaforisch vertelt Van de Velde: "De community is een beetje los zand, maar Utrecht is de zandbak waar iedereen zandkastelen komt maken."
“Het winnen van een Gouden Kalf, het genomineerd worden of zélfs het niet genomineerd worden brengt reuring en aandacht”
Van de Velde benadrukt verder dat het niet gaat om die ene avond, maar om de dagen eromheen. "De vakverenigingen die elkaar ontmoeten, de voorstellingen in de wijken van Utrecht, openluchtvertoningen. Er gebeurt van alles." Ook zou het Gouden Kalf belangrijk zijn voor de carrières van filmmakers: "Het winnen van een Gouden Kalf, het genomineerd worden of zélfs het niet genomineerd worden brengt reuring en aandacht."
Ongeloof en onbegrip
Toen Marjolijn Bronkhuyzen, zakelijk directeur van het NFF het telefoontje van culturele zaken in Utrecht kreeg was ze wel 15 seconden stil. "Helemaal niets? Nul? Beseffen jullie wel wat je daarmee het festival en Utrecht aandoet?" De waardering vanuit de gemeente wordt altijd geuit doordat de burgemeester op het podium staat en dat de stad in het thema staat, maar je hebt ook financiële waardering nodig zegt Bronkhuyzen. "Op het moment dat je die niet meer krijgt, zeg je eigenlijk 'wij vinden jullie niet belangrijk genoeg'."
De adviescommissie heeft verschillende criteria voor het goedkeuren van een plan. Je moet zichtbaar zijn in de stad, je moet artistiek inhoudelijk ertoe doen en je moet zorgen dat je uitvoerbaar bent. Hier heeft het NFF volgens de adviescommissie dus onvoldoende voor gescoord. Dit had het festival niet verwacht en Bronkhuyzen is het er niet mee eens. Ze denkt ook dat de adviescommissie de economische waarde van het festival onderschat. Alle mensen die naar Utrecht komen zouden ook van grote waarde zijn voor de hotels en de horeca. Maar bovenal hoopt ze dat het festival in Utrecht kan blijven. "Het Gouden Kalf is in Utrecht geboren, heeft hier 43 jaar gegraasd en moet hier blijven grazen."
De adviescommissie wil hun oordeel niet verder toelichten en zeggen dat het nu aan het college van burgemeester en wethouders is. Dinsdag 25 juni zullen zij bij elkaar komen en beslissen of zij het advies opvolgen.