Tukker of Achterhoeker, wat is het grote verschil?
- Nieuws
- Tukker of Achterhoeker, wat is het grote verschil?
Een Achterhoeker is geen Tukker en een Tukker ook zéker geen Achterhoeker. Ze worden door velen door elkaar gehaald, terwijl de verwarring gevoelig lijkt te liggen. Schrijver en streektaalfunctionaris Marije Stomps legt het verschil en de gelijkenissen uit bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Spraakmaker en culinair-schrijver en kok Nadia Zerouali is zelf Marokkaans, maar voelt zich met name Winterswijks. "Je kunt me niet chagrijniger krijgen dan mij een Tukker, oftewel Twentenaar, te noemen. Dat ben ik gewoon niet, ik ben een Achterhoeker." Maar waar komt dat frustrerende gevoel toch vandaan?
Over de grens
Tussen de Tukkers en Achterhoekers is naast een emotionele ook een letterlijke grens te vinden. Twente is een gedeelte van Overijssel en de Achterhoek van Gelderland, legt Stomps uit. "Die grens loopt vanaf Doetinchem, langs Duitsland, naar de Overijsselse grens en via Lochem en Zutphen naar beneden."
foto: Topomania
'Plat proaten'
"Dat moet je in ieder geval kunnen in het oosten", zegt Stomps. Beide dialecten vallen onder het Nedersaksisch, legt de schrijver uit. Daardoor kan het voor buitenstaanders hetzelfde klinken: "Maar aan de lange 'o' en harde 't' doen de Achterhoekers niet mee." De verschillende uitspraken zijn niet alleen regionaal, maar verschillen ook al per dorp. "Zo zeg ik, als Ruurlose, 'zeuven' en mijn collega's uit Winterswijk 'zuvenne'." Waardoor het dialect van iemand die dichtbij de Overijsselse grens woont meer op het Twents dan Winterswijks kan lijken.
Zoek de verschillen
Het is volgens de streektaalfunctionaris niet gek dat men de Achterhoekers en Tukkers door elkaar haalt. "Er zijn nog altijd meer overeenkomsten dan verschillen." Een bepaalde manier van praten, karaktereigenschappen en de omgang met elkaar komen overeen.
Maar wat is dan toch het grote verschil? "Het zit 'm in de kleine dingen", zegt Stomps. Zo zijn de Achterhoekers volgens Stomps over het algemeen wat onderkoelder en zeggen zij minder snel wat zij denken. "Wanneer zij 'ja, ja' zeggen, bedoelen ze eigenlijk 'nee'. Een Twentenaar zou eerder zeggen wat hij denkt."