Nieuw Ollie B. Bommel-pretpark Bommelwereld in de Achterhoek: 'Is cultureel erfgoed'
- Nieuws
- Nieuw Ollie B. Bommel-pretpark Bommelwereld in de Achterhoek: 'Is cultureel erfgoed'
‘De Efteling van het oosten’ moet het worden: over ongeveer een half jaar opent in de Achterhoek een spiksplinternieuw pretpark. Het is in de stijl van Ollie B. Bommel en Tom Poes. Is dat niet ouderwets? Zeker niet, denkt bedenker Edwin Bomers. “Het is nationaal cultureel erfgoed.”
Nieuw pretpark rond Olivier B. Bommel: Bommelwereld (13 februari 2025) - Geld of je leven
De pretparkdichtheid is in Nederland relatief hoog, maar Bomers gelooft dat er in de Achterhoek nog wel een pretpark bij kan: "In de Achterhoek missen we grootschalige dagrecreatie met landelijke uitstraling. Er zijn hier een heleboel kleine pareltjes die je aan elkaar kunt rijgen, maar grootschalige dagrecreatie hebben we niet. Dus daarom bouwen nu Bommelwereld. We dachten: als niemand anders het doet, doen wij het wel."
Bommelstein
Inmiddels bouwt hij al zo’n anderhalf jaar aan het pretpark, dat Bommelwereld zal gaan heten. "Als je vanaf Arnhem richting Enschede rijdt, over de N16 zie je Slot Bommelstein staan (zie foto). Daarachter zit een hal met attracties", vertelt hij. "Van daaruit wandel je het kasteel uit, naar de tuinen van Markies de Canteclaer en van daaruit kom je in het plaatsje Rommeldam. We hebben de hele strip nagebouwd. Heel leuke dingen."
De stripfiguren Ollie B. Bommel en Tom Poes, die de hoofdrol spelen in het park zijn al heel oud: in 1941 werden ze voor het eerst getekend door Marten Toonder. Het was niet het eerste verhaal waar Bomers aan dacht: "We zijn bezig geweest met Rovio (het bedrijf achter Angry Birds, red.) en Studio 100, maar uiteindelijk zijn we bij Bommel uitgekomen. In eerste instantie vond ik het ook ouderwets."
Toch gelooft hij er nu wel in: "Er zitten veel kansen in voor het educatieve gedeelte, dus schoolreisjes kunnen ook komen." Toonder heeft veel uitdrukkingen aan de Nederlandse taal toegevoegd en er komt ook een muzikaal gedeelte in Bommelwereld.
Andere figuren kunnen nu wel populairder zijn bij kinderen, maar die raken ook heel snel weer uit de tijd. Ollie niet, denkt Bomers: "Toonder heeft 170 verhalen geschreven en die kun je nu nog steeds in de huidige tijd plakken. Het is nationaal cultureel erfgoed. Bovendien zitten we vlakbij de Duitse grens en de verhalen van Toonder zijn ook naar het Duits vertaald."
De Bommelwereld moet opengaan op 1 oktober. Bomers denkt die datum te gaan halen.
Video niet beschikbaar
Geld of je leven
Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.