Binnenland
AVROTROS

"Het grootste probleem bij Brexit is de Britse politiek"

foto: Brexit-nieuwsfoto: Brexit-nieuws
  1. Nieuwschevron right
  2. "Het grootste probleem bij Brexit is de Britse politiek"

Het is de vechtscheiding van de eeuw, de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, en de tijd begint te dringen. De doemscenario’s vliegen ons om de oren. Volgens prof. dr. Linda Senden vormt de Britse politiek uiteindelijk het grootste obstakel.

{podcast audio="62101" caption="Jortcast #64: Brexit en het (v)echtscheidingsconvenant" }

In Jortcast #64:

Terwijl eurofiele politici het beeld schetsen dat het Verenigd Koninkrijk zal afglijden naar de duistere Middeleeuwen bespreekt de anglofiele dr Kelder met dr. Linda Senden, hoogleraar recht, economie, bestuur en organisatie. Staat iedereen straks handenschuddend met een akkoord te pronken, of zijn de doemscenario's rondom de onderhandelingen reëel?

"Het grootste struikelblok is eigenlijk de Britse politiek zelf", verwacht Senden, hoogleraar recht, economie, bestuur en organisatie aan de Universiteit Utrecht. Daarmee doelt ze op de rol van de Britse politiek in het sluiten van een akkoord over de uittreding, ook wel het echtscheidingsconvenant genoemd. Daarin spreken de EU en het Verenigd Koninkrijk (VK) af onder welke voorwaarden ze uit elkaar gaan. Dat verdrag moet op 29 maart gesloten zijn, en zijn goedgekeurd door zowel het Europese Parlement als het Britse Parlement.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Als dat verdrag er niet komt en als het niet wordt goedgekeurd, krijgen we een harde Brexit en dan zijn al die doemscenario’s heel realistisch", zegt dr. Senden. "Dan zijn er allerlei verdragen niet meer geldig." Als dat gebeurt dreigt er een chaotische situatie op allerlei vlakken. De overgangsperiode om de afspraken in te vullen vervalt dan. Als het wel lukt om de deal te ondertekenen en goed te keuren is er nog tot 1 januari 2021 tijd om de afspraken uit te werken.

Obstakels

"Ik ben wel optimistisch over die deal tussen het VK en de EU, maar ik verwacht wel obstakels bij het ratificeren. Met name in het Verenigd Koninkrijk", zegt Senden. De Britse premier Theresa May krijgt het nog moeilijk om een meerderheid achter die deal te krijgen. En als dat niet lukt zitten we dus een harde Brexit.

Straks staat iedereen handenschuddend en glimlachend met een akkoord te pronken en blijkt het paniek om niets, meent de presentator. "Die hysterie is toch alleen maar onderhandelingstactiek," veronderstelt hij. In een goed gesprek met professor Linda Senden, hoogleraar Recht, Economie, Bestuur en Organisatie aan de Universiteit van Utrecht, wordt hij bijgepraat over de procedures rondom Brexit.

Video niet beschikbaar

dr. Linda Senden over Brexit

Ster advertentie
Ster advertentie