Binnenland
BNNVARA

Straatintimidatie: 'Erken dat dit een maatschappijbreed probleem is'

  1. Nieuwschevron right
  2. Straatintimidatie: 'Erken dat dit een maatschappijbreed probleem is'

Voor het eerst heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek landelijk onderzoek gedaan naar straatintimidatie onder jongeren. En wat blijkt: tweederde van de meisjes en vrouwen tussen de 12 en 25 jaar heeft aangegeven afgelopen jaar te maken te hebben gehad met straatintimidatie. De resultaten van dit onderzoek worden in Vroeg! besproken met de makers van de populaire podcast Damn, Honey: Nydia van Voorthuizen en Marie Lotte Hagen.

Video niet beschikbaar

De twee makers zijn niet verbaasd over de uitslag van het onderzoek. Hagen: "Niet verrassend deze cijfers, maar wel woestmakend." Hagen geeft aan dat ze bekend zijn met cijfers van straatintimidatie in steden als Amsterdam en dat de cijfers vergelijkbaar zijn met het landelijk onderzoek.

Straatintimidatie en wetgeving

Dat het een moeilijk onderwerp is om te duiden, vertelt Van Voorthuizen: "Straatintimidatie gaat van fluiten tot sissen en van opmerkingen tot achtervolgen." Maar straatintimidatie wordt door iedereen anders ervaren. Van Voorthuizen: "In het onderzoek komt ook naar voren dat sommige vrouwen het nafluiten niet erg vinden, dit verschilt per persoon." Wel stelt Van Voorthuizen dat als je je bedreigd voelt, dat er dan sprake is van intimidatie.

Dit verschil in ervaring maakt het lastig om wetgeving rond dit onderwerp te maken en daarmee daders te straffen. Van Voorthuizen: "Maar we kunnen er ook niet vanuit gaan dat wetgeving de oplossing gaat worden tegen straatintimidatie. Wij als maatschappij dragen daar ook verantwoording voor."

Effect op slachtoffers

Straatintimidatie overkomt ongeveer tweederde van de vrouwen en om dat te voorkomen passen veel vrouwen hun gedrag aan, vertelt Hagen: "Je staat constant aan, je zet je schrap en denkt na over elke situatie." Van Voorthuizen en Hagen zouden dit graag anders zien en pleiten ervoor dat de situatie omgedraaid wordt en dat mannen zich ook bewust worden dat dit gedrag niet acceptabel is. Volgens Hagen moeten we eerst erkennen en accepteren dat dit een maatschappijbreed probleem is, en niet een 'vrouwen'-probleem.

Dat dit onderzoek nu is uitgekomen, is volgens de twee makers een goede stap richting bewustwording. Van Voorthuizen en Hagen hebben nog tips om het bespreekbaar te maken in je eigen omgeving: "Praat erover, spreek daders aan op hun gedrag en vooral, luister naar de mensen die dit overkomt."

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister het in de podcast van Vroeg!

Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie