Binnenland
NTRPowNed

Waddinxveen heeft meer woningen nodig. Maar de burger verzet zich steeds vaker tegen bouwplannen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waddinxveen heeft meer woningen nodig. Maar de burger verzet zich steeds vaker tegen bouwplannen

De laatste jaren is er een strijd om de ruimte ontstaan in Waddinxveen. Om zelfstandig te kunnen blijven, en niet opgeslokt te worden door de gemeente Gouda, is door de gemeente Waddinxveen in 2011 een groeiplan gemaakt. Maar er is veel kritiek: er worden teveel en te dure woningen gebouwd en aan genoeg sociale voorzieningen is niet gedacht. 5 Dagen duikt in het woonbeleid van deze gemeente.

Geen fusie met Gouda

Er werd een referendum gehouden waarin negen van de tien inwoners aangaven geen fusie met Gouda te willen. Er is dus flink ingezet op groei en er zijn in een razend tempo hele nieuwe woonwijken uit de grond gestampt. Park Triangel is daar de grootste van. Het ‘dorp’ telt nu 31.000 inwoners, en er wordt flink doorgebouwd om de maximale grens van 40.000 te halen.

Hoewel de Waddinxveners hun zelfstandigheid allemaal graag willen behouden en die groei positief zien (veel trots ook: "wij hebben wel drie treinstations") beginnen er ook spanningen te ontstaan. Er is kritiek op het woonbeleid van de gemeente, dat veel te veel dure en middeldure koopwoningen zou bouwen voor mensen van buitenaf en te weinig voorziet in de roep om betaalbare woningen voor de eigen inwoners. De vereiste norm van 30% sociale huurwoningen wordt niet gehaald.

Veel bouwen, veel protesten

Waddinxveen bouwt dit jaar het grootst aantal nieuwe woningen ooit. 617 moeten er komen. “Ja, er moeten meer woningen gebouwd worden, maar niet in mijn achtertuin graag” is het bekende adagio dat we hier, net als in heel Nederland, horen. Ook is er kritiek op het veranderende landschap en het verdwijnen van het groen.

De Nederlandse burger verzet zich steeds vaker tegen bouwplannen voor onder meer woonwijken, wegen en bedrijfsterreinen. De Raad van State worstelt met de toename van bezwaren, waardoor ook woningbouwprojecten vertraging oplopen. Het aantal bezwaren dat bij de Raad van State binnenkomt, is in de afgelopen jaren met 75% gestegen. Ook dit zie je in Waddinxveen gebeuren. In het Hoofdpijndossier zet verslaggever Joris Kreugel dit spanningsveld uiteen; veel bouwen, veel protesten tot aan de Raad van State, waardoor de bouw van woningen stilligt en de lokale bevolking nog langer moeten wachten op een woning.

Verschillende belangen

Bewoonster Nettie Heikamp is samen met tachtig andere omwonenden naar de Raad van State gestapt om te voorkomen dat er nieuwe woningen worden gebouwd op de groenstrook voor hun deur. "Die moet groen blijven." De bouwplannen liggen nu stil en juist hier zou een behoorlijk aantal sociale huurwoningen moeten verrijzen.

Ondertussen wachten andere inwoners van Waddinxveen, zoals Jolien van Haastrecht, al jarenlang op een betaalbare woning. De twintiger woont noodgedwongen nog bij haar ouders en is al vijf jaar op zoek naar een huis. "Ik vind het wel heel moeilijk. Ik wil mijn eigen leven gaan opbouwen, mezelf kunnen ontwikkelen, en dat wordt nu nog moeilijker gemaakt."

Tekort aan voorzieningen

En ook onder de nieuwe bewoners die uit de grote steden hiernaartoe zijn gekomen klinkt kritiek: de gemeente heeft veel te weinig maatschappelijke voorzieningen gerealiseerd voor al die nieuwe mensen. Onvoldoende plaatsen voor scholieren, te weinig huisartsenpraktijken en lange wachtlijsten bij de kinderopvang.

Een aanstaande moeder vertelt: "Het is te snel gegaan. Ik ben zelf zwanger en al maanden op zoek naar kinderopvang. We hebben net te horen gekregen dat we tot oktober 2025 moeten wachten. Ik overweeg nu minder te gaan werken tot ik opvang heb."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie