Trimbos: 'Lachgas verbieden? Probeer beschikbaarheid terug te dringen'
- Nieuws
- Trimbos: 'Lachgas verbieden? Probeer beschikbaarheid terug te dringen'
Om het excessief gebruik van lachgas tegen te gaan, pleit het Trimbos-instituut voor betere lokale regulering. Als de beschikbaarheid van lachgaspatronen wordt teruggedrongen, zullen mogelijk de problemen of overlast door gebruik afnemen, verwacht drugsonderzoeker Laura Nijkamp van het kennisinstituut over drugs en verslaving.
Stand.nl: Het recreatief gebruik van lachgas moet zo snel mogelijk verboden worden
Gemeenten kunnen een verbod op de verkoop van lachgas in de evenementenvergunning opnemen of een bepaling opnemen in de APV met betrekking tot het voorkomen van overlast door gebruik op straat. Een verbod is volgens de onderzoeker niet per se de oplossing. "Kijk ook naar drugs als cocaïne of xtc. Die staan ook op de verboden lijst, maar worden net zo goed nog steeds gebruikt."
Honderden ballonnen
Beter is het om gebruikers te informeren, denkt Nijkamp. "Zo is lachgas bijvoorbeeld schadelijk bij overmatig gebruik. Er zijn gevallen bekend van mensen die honderden ballonnen op een avond gebruiken. Bij beperkt gebruik van minder dan één keer per maand, minder dan tien ballonnen is er geen schadelijk effect gemeten."
Dwarslaesie
Maar als het mis gaat, gaat het ook echt mis, waarschuwt Wendy Achterberg, revalidatiearts bij het Amsterdamse revalidatiecentrum Reade. In het centrum worden meerdere patiënten behandeld die kampen met verlammingsverschijnselen als gevolg van overmatig lachgasgebruik.
De verlammingsverschijnselen worden veroorzaakt door een tekort aan vitamine B12. Van de website van Reade: "Door het gebruik van lachgas ontstaat er een ophoping van verkeerde stoffen bij het ruggenmerg. Dit zorgt voor schade aan de zenuwen." Dit kan uiteindelijk leiden tot een dwarslaesie waarbij patiënten uitval van ledematen, problemen bij ontlasting en seksualiteit ervaren.
Het Trimbos-instituut verwijst gemeentes die met het lachgasgebruik in hun maag zitten door naar de website. Daar kunnen gemeentes informatie vinden over het terugdringen van de beschikbaarheid. Er zijn ook informatieve filmpjes voor gebruikers én ouders die meer willen weten over de risico’s en het gebruik van lachgas.