Buitenland
VPRO

Drugscrisis VS geen issue bij verkiezingen: 'Het is een sluipmoordenaar'

foto: Brendan Smialowski / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Drugscrisis VS geen issue bij verkiezingen: 'Het is een sluipmoordenaar'

Meer dan driehonderd doden per dag. Dat is de tol die de drugsepidemie in de Verenigde Staten dag in dag uit eist. Toch lijkt deze alarmerende toestand geen urgent onderwerp in de campagne van beide presidentskandidaten. "Het is een sluipmoordenaar", vertelt journalist Laila Frank in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

West Virginia: epicentrum drugsepidemie

West Virginia is een staat waar de zware industrie gehuisvest is. Door zware, lichamelijk arbeid die de lokale bevolking verrichte, was er veel behoefte aan pijnstillers. Daarmee werd de staat een grote afzetmarkt voor farmaceutische bedrijven, die daar volop hebben ingezet met goede betalingen aan artsen die de medicijnen moesten voorschrijven.

Inmiddels kampt de staat met de derde golf, waar fentanyl de boosdoener is. Maar ook elders in het land is het probleem zichtbaar, vertelt Frank. "Het breekt gemeenschappen op."

Volg de Amerikaanse verkiezingen bij Bureau Buitenland

Bureau Buitenland presenteert de USA Q&A: de rubriek én podcast over de Amerikaanse verkiezingen. Iedere week vragen we aan onze vaste panelgasten, journalist Laila Frank & VRT-correspondent Björn Soenens, naar de thema’s die er dit jaar toe doen. Niet de peilingen, maar de issues. Waarom is Florida de proeftuin van de abortuskwestie? Hoe beïnvloedt het dakloosheidsprobleem de stembusgang in New York? Of waarom wil Elon Musk grip krijgen op de Amerikaanse politiek?

Maar we zijn ook op zoek naar jouw vraag. Wat wil jij weten over de Amerikaanse verkiezingen? Doe mee, en stel je prangende vraag aan Laila en Björn, via amerika@vpro.nl of via het instagramkanaal van Bureau Buitenland.

Presidentsverkiezingen

Toch resoneert het weinig in de landelijke campagne in aanloop naar de presidentsverkiezingen, ziet Frank. "Het probleem is een sluipmoordenaar, daarom voelt het voor sommige kiezers minder urgent. Mensen voelen zich wel in de steek gelaten door de overheid en bedrijven. Er is een gevoel van machteloosheid bij veel Amerikanen." Van veel hulpverleners uit Amerika hoort ze dat het ook aan politieke wil ontbreekt om het probleem daadwerkelijk aan te pakken. "De overheid komt vaak met een uniforme aanpak, terwijl je hier maatwerk moet gebruiken. Er is een echte visie nodig om de drugscrisis te bestrijden."

Wie betaalt de prijs hiervoor? Volgens Frank zijn dat de Democraten. "Zij weten minder goed te kapitaliseren op het gevoel van verlies van Amerikanen, daar zijn de Republikeinen wél goed in."

Britse gevangenissen barsten uit hun voegen & Drugscrisis VS geen issue bij verkiezingen - Bureau Buitenland

Ster advertentie
Ster advertentie