Psychiater overspoeld met verzoeken na ontroerend euthanasieverhaal op tv: 'Mensen smeken om hulp'
- Nieuws
- Psychiater overspoeld met verzoeken na ontroerend euthanasieverhaal op tv: 'Mensen smeken om hulp'
Een week na het verlenen van euthanasie aan de 31-jarige David Mulder, die jarenlang psychisch leed, wordt psychiater Menno Oosterhoff overspoeld met hulpvragen. Hij richtte Stichting KEA op om mensen die last hebben van psychisch lijden te ondersteunen bij hun verzoek tot euthanasie. In Villa VdB pleit hij voor een nieuwe kijk op euthanasie en deelt hij enkele schrijnende verhalen die hij binnenkrijgt.
Video niet beschikbaar
In een interview dat woensdagavond werd uitgezonden in het tv-programma Khalid & Sophie deelde David Mulder (31) zijn pijnlijke verhaal: "Ik heb eigenlijk heel mijn leven lang non-stop constant een soort unheimisch gevoel van binnen. Ik wil niet op deze wereld zijn. Ik kan niet genieten."
Het interview zorgde voor veel reacties, vertelt psychiater Menno Oosterhoff. Hij stond David bij en blikt terug op het interview dat David gaf: "Heel veel mensen hebben heel positief gereageerd, omdat het probleem bespreekbaar werd gemaakt. Maar ik ontving ook veel berichten van wanhopige mensen die niet weten waar ze heen moeten."
'Ik kan niet meer'
De psychiater kreeg geëmotioneerde mensen aan de telefoon: "We hadden deze reacties wel een beetje voorzien, maar echt huilende mensen aan de telefoon hebben is toch nog wel even iets anders."
Zo kreeg Oosterhoff een meisje van 21 jaar aan de lijn, die al acht jaar in behandeling is. "Ze vertelde me: 'Het helpt niets, ik kan niet meer, ik ben op. Ik moet elke dag vechten tegen er een einde aan te maken, maar ik wil op een humane wijze het leven verlaten. Kunt u alsjeblieft iets voor mij doen?' Tien minuten later had ik een mail van haar moeder, die ook smeekte om hulp voor haar. Het is echt aangrijpend wat je hoort."
Voorlichting en lotgenotencontact
Oosterhoff benadrukt het belang van de nieuwe stichting: "Het is niet alleen een stichting voor artsen, maar ook gericht op voorlichting en lotgenotencontact. De stichting heeft pas net haar deuren geopend en heeft nog geen website, maar de bedoeling is om uiteindelijk de bereidheid onder artsen te mobiliseren en te bemiddelen bij euthanasieverzoeken."
We kunnen dit niet afdoen of wegschuiven naar het expertisecentrum. We moeten er mee aan de gang.
Meer dan twee jaar wachttijd
De wachttijden voor het Expertisecentrum Euthanasie (waar men kijkt of een euthanasieverzoek terecht is) zijn lang: "Er staan volgens mij iets van twee-, driehonderd mensen op de wachtlijst. En dat zijn niet mensen die impulsief hebben gebeld, maar echt mensen die gescreend zijn en onderzocht moeten worden. De wachttijd kan meer dan twee jaar zijn." Oosterhoff zou liever zien dat men niet bij het centrum hoeft aan te kloppen, maar bij hun eigen psychiater of huisarts terecht zou kunnen met hun euthanasieverzoek: "Maar die verwijzen heel erg vaak naar het expertisecentrum."
Beroepsgroep heeft interesse
Oosterhoff heeft nog geen officiële oproep gedaan bij psychiaters om zich aan te sluiten bij de stichting, maar hij merkte al wel interesse in de beroepsgroep. "Laatst op een congres meldde zich een aantal psychiaters achteraf dat ze bereid waren second opinions te doen. Ik denk dat wanneer we de officiële oproep doen er meer mensen zich zullen melden", vertelt de psychiater.
Daarnaast benadrukt Oosterhoff dat er actie moet worden ondernomen om de problemen in de GGZ-sector aan te pakken. "Het is van belang om te werken aan een betere implementatie van bestaande richtlijnen voor euthanasie bij psychisch lijden en om meer bewustzijn te creëren over de behoefte aan verandering."
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.