20% van Nederlanders ontevreden met baan, maar blijft doorwerken: 'Voelen zich opgesloten'
- Nieuws
- 20% van Nederlanders ontevreden met baan, maar blijft doorwerken: 'Voelen zich opgesloten'
Elke nacht wakker liggen omdat je piekert over je werk of iedere dag uitgeblust thuiskomen, maar toch geen ontslag nemen. Flink wat mensen zijn ontevreden over hun baan, toch hebben ze het gevoel dat ze niet weg kunnen zegt organisatiepsycholoog Merel Feenstra-Verschure in Villa VdB. Ze deed onderzoek en maakte de podcast Op je plek over dit fenomeen.
Video niet beschikbaar
Vastzitten in je baan, hoe ontstaat dat eigenlijk? "We weten niet precies hoe het ontstaat. Wel weten we dat het een tweedimensionaal concept is. Iemand is ontevreden met zijn baan, maar denkt niet weg te kunnen. Dit zorgt ervoor dat iemand in een opgesloten situatie terecht komt", stelt Feenstra-Verschure.
Druk
"Het niet door hebben en toegeven dat je in een lastige werkomgeving zit maakt het heel erg lastig", zegt Feenstra-Verschure. Doordat mensen zichzelf druk opleggen dat je het perfecte leven moet lijden, schamen ze zich wanneer dat niet zo is. Dit maakt het lastig om erover te praten en zorgt zelfs bij een derde van de werknemers met een opgesloten gevoel voor een burn-out.
Zetje
Zowel werkgevers als werknemers zijn gebaat bij praten over wat ze van elkaar verwachten in de toekomst. "Mensen hebben soms een zetje nodig van binnen de organisatie om ze de juiste kant op te sturen", vertelt Feenstra-Verschure. Tegelijkertijd zijn werkgevers vaak huiverig voor het bieden van hulp. Omdat ze bang zijn om hun personeel te verliezen.
"Wat ik vaak tegen medewerkers zeg is dat je iedere drie maanden je moet afvragen of dit nog je plek is. Wanneer dit niet zo is moet je aan de bel trekken", besluit Feenstra-Verschure.
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.