Economisch Instituut voor de bouw: Bouw voor de rijken
- Nieuws
- Economisch Instituut voor de bouw: Bouw voor de rijken
"Als je echt iets wil doen aan de woningnood, bouw dan voor de rijken", dat zegt Taco van Hoek, directeur bij het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) bij 1 op 1. Hij weet dat het niet bij iedereen een populaire stelling is, maar "als je een huis voor 7 ton bouwt, wordt dat gekocht door iemand die een ander huis verkoopt." Volgens Van Hoek een belangrijk onderdeel om de doorstroming op de woningmarkt op gang te brengen.
Die woningnood is groot. Uit een vandaag verschenen rapport van het EIB blijkt dat er jaarlijks 95.000 woningen nodig zijn. Een ambitie die ook terugkomt in de reeds verschenen verkiezingsprogramma's van onder meer D66 en PvdA. "Maar zonder principiële keuzes in de ruimtelijke ordening is de bouw van zoveel woningen volgend jaar volstrekt uitgesloten", stelt Van Hoek.
Video niet beschikbaar
Die keuzes gaan onder meer over het aanwijzen van grond voor woningbouw in het buitengebied. Volgens Van Hoek vormt de bescherming van dat groen een rem op de woningbouw. "We moeten weer met creativiteit naar weilanden kunnen kijken."
De mogelijkheden voor nieuwe woningen in bebouwd gebied worden volgens Van Hoek vaak overschat. "Potentieel door winkel- en kantoorpanden om te bouwen is echt beperkt als je naar de aantallen kijkt. Zo'n 10.000 woningen uit winkelpanden. En misschien 50.000 woningen uit kantoorruimten. Daarmee zitten we nog lang niet op de groei van het aantal woningen dat we nodig hebben."
Minister van Volkshuisvesting
Verschillende politieke partijen pleiten in hun verkiezingsprogramma's voor het terugkeren van een minister van Volkshuisvesting. Deze moet een regierol vanuit het Rijk krijgen om ervoor te zorgen dat het woningtekort wordt opgelost. Volgens Van Hoek is dat prima, maar gaat het niet zonder een rigoureus einde te maken aan de in de praktijk vertragende tegenstelling tussen enerzijds meer woningen en anderzijds de bescherming van het buitengebied. Een tegenstelling die volgens Van Hoek vooral voorkomt uit de overregulering vanuit het Rijk.
Woningcorporaties genoeg geld in kas
Die bureaucratie zou volgens Van Hoek ook de reden zijn voor woningcorporaties om niet te kunnen voldoen aan de bouwvraag. Niet de financiële situatie, zoals vanuit de corporatiewereld nog wel eens wordt gesteld. Hij trekt daarbij het tekort van 30 miljard euro tot 2035 dat door de corporaties en het ministerie is berekend in twijfel. "Ze hebben zeer negatieve uitgangspunten gebruikt. Zeker voor de komende jaren hebben de corporaties volgens onze berekeningen geld genoeg."
Economisch Instituut voor de Bouw (EIB): Bouw voor de rijken
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.