Binnenland
KRO-NCRV

Stage groot stressmoment voor mbo-studenten (en waarom we daar wat aan moeten doen)

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stage groot stressmoment voor mbo-studenten (en waarom we daar wat aan moeten doen)

Naast stage moeten werken, weinig of geen stagevergoeding ontvangen en geen goede begeleiding krijgen. Mbo-studenten ervaren vaak grote druk als ze stage gaan lopen en sommigen haken zelfs af. "Stage is een enorm stressmoment", zegt Nienke Meijer bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Ervaring opdoen in het werkveld is voor iedere student, ook voor mbo’ers, een verplicht onderdeel van de opleiding. Maar vaak zijn juist mbo-studenten nog erg jong als ze voor het eerst bij een bedrijf aan de slag gaan. "Eigenlijk zit je nog op school en dan ben je opeens in een werkomgeving met collega’s die veel ouder zijn en veel meer werkervaring hebben", zegt Meijer.

Geld

Khadija El Mokadem kent als docent en coach op het ROC Mondriaan in Den Haag veel voorbeelden van jongeren die zijn afgehaakt bij de stage. Stages zijn vaak onbetaald en veel mbo-studenten betalen de studie zelf. Waar hbo-studenten vaak een vergoeding krijgen, moeten mbo-studenten het soms met alleen een onkostenvergoeding doen.

Ze kent jongeren die naast hun stage tot laat in de avond in de horeca werken en de volgende ochtend weer present moeten zijn bij hun stage. Daarnaast schort het volgens haar vaak aan goede begeleiding. "De druk ligt in veel bedrijven hoog en er moet gepresteerd worden. Een stagiair is dan opeens een gelijkwaardige collega", vertelt El Mokadem.

Beroepshouding

Er is volgens haar sprake van een 'beroepshoudingskloof'. Werkgevers verwachten iets van studenten wat ze nog niet waar kunnen maken. "Wij voeden als maatschappij en als ROC studenten op als kritische burgers die dus ook iets durven te zeggen. Maar werkgevers zien ze al snel als brutaal of te kritisch."

Volgens El Mokadem hebben jongeren een andere manier van samenwerken, afspraken maken en kritiek geven (of ontvangen).

Enorme druk

Bijna een vijfde van de jongeren ervaart ernstige psychische problemen, zegt 'minister van Oplossingen' Meijer en bij mbo-studenten komt alles samen. "Ik vind dat we daar als hele samenleving onze verantwoordelijkheid moeten nemen. En omdat de stage eigenlijk de poort is tot de samenleving, beginnen we dáár."

Over een paar weken gaat Meijer, samen met ROC studenten, in gesprek met verantwoordelijk minister Robbert Dijkgraaf. Dan wordt er gesproken over concrete oplossingen met betrekking tot de druk die jongeren ervaren rondom stages, maar wordt ook gesproken over wat er nog meer verbeterd moet worden om de psychische problemen van mbo-studenten te repareren en voorkomen.

Minister van Oplossingen

Nienke Meijer is bestuurder en toezichthouder en 'minister van Oplossingen' bij het KRO-NCRV-programma Spraakmakers.

In deze rol pakt ze samen met de redactie grote maatschappelijke problemen aan met concrete en uitvoerbare oplossingen. Dit keer is dat het repareren en voorkomen van psychische problemen bij mbo-studenten. Wil je meer weten of meedenken over een oplossing? Ga naar onze speciale pagina en praat mee.

Ster advertentie
Ster advertentie