Binnenland
NTRPowNed

Het masterplan van oud-huisarts Bert Schulte om meer artsen naar Zeeland te krijgen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het masterplan van oud-huisarts Bert Schulte om meer artsen naar Zeeland te krijgen

Het huisartsentekort is in heel Zeeland voelbaar. Zo sluit na de zomer de huisartsenpost in Oostburg in Zeeuws Vlaanderen waardoor patiënten gedwongen worden uit te wijken naar Terneuzen of zelfs naar Knokke, over de grens in België. Oud-huisarts Bert Schulte heeft een masterplan en zet zich ook na zijn pensioen in om de huisartsenzorg in Zeeuws Vlaanderen op peil te houden, vertelt hij in 5 Dagen.

5 Dagen...

Het huisartsentekort is niet per se iets wat zich alleen maar in Zeeland voordoet. Maar omdat de nieuwe generatie huisartsen vaak parttime wil werken, is voor elke huisarts die vertrekt meer dan één vervanger nodig, zo legt huisarts in opleiding Daan Goedegebure uit aan 5 Dagen.

Van Groningen naar Zeeland

Zelf is hij na zijn studie in Groningen met zijn vriendin naar Zeeland gekomen. Het stel wilde graag weg uit de grote stad en na een paar weekendjes kamperen bij wijze van research, werd het stel verliefd op de omgeving. Ze wonen er nu vier maanden en het bevalt goed.

Goedegebure is dan ook van plan om te blijven als hij zijn opleiding in Middelburg heeft afgerond. "Dan wil ik het liefst drie dagen als huisarts werken en de andere dagen bestuurlijke dingen doen." Zo is hij nu al actief voor de Commissie Continuïteit Huisartsenzorg waar huisartsen en huisartsen in opleiding actief nadenken over manieren om de continuïteit van huisartsen in de regio te waarborgen.

Iemand die daar ook mee bezig is, is Bert Schulte. Hij is geboren en getogen in Zeeuws Vlaanderen en al met pensioen. Maar in plaats van achter de geraniums te gaan zitten, "dat is niets voor mij", kiest hij ervoor om zich in te zetten voor de continuïteit van de huisartsenzorg in Zeeuws Vlaanderen.

Meedenken over de toekomst

"Het is toch mijn landje en daar blijf ik me voor inzetten", vertelt hij. "Toen ik werd gevraagd om mee te denken over hoe we de huisartsenzorg voor de inwoners ook voor de toekomst kunnen behouden, heb ik geen moment hoeven nadenken."

Net als Schulte zelf gaan ook collega-huisartsen met pensioen en die plekken worden niet automatisch ingevuld door nieuwe huisartsen. Naast Oostburg is de huisarts ook uit het Zeeuwse dorpje Hansweert verdwenen. "Verschrikkelijk!" zegt een 87-jarige bewoner hierover in 5 Dagen.

Om nieuwe huisartsen te trekken, wordt het ze zo makkelijk mogelijk gemaakt. "De eerste vraag die ze hier stellen is 'heb je een huis' en 'wat voor werk doet je vriendin?' Dat is zeker onderdeel van die Zeeuwse aanpak", vertelt Goedegebure. "Een warm welkom." Zo vond hij samen met zijn vriendin via via een huurwoning in een oude huisartsenpraktijk.

Samenwerking is nodig

Ook Schulte geeft aan dat het belangrijk is om het jonge huisartsen zo makkelijk mogelijk te maken om zich te vestigen in Zeeland. "Het vak van huisarts is enorm aan verandering onderhevig. Daarnaast ben ik van mening dat ook voor de toekomstige jonge huisartsen de omstandigheden om hier te werken goed moeten zijn."

"Samenwerking is daarbij een sleutelwoord", zegt Schulte. Ook Goedegebure heeft het over die samenwerking: "Er zal veel meer moeten worden samengewerkt. Niet alleen als huisartsen onderling, maar ook met alle andere zorgpartners."

Akkoord huisartsen

En die samenwerking begint nu vormen aan te nemen. Tussen huisartsen en onder meer zorgverzekeraars is het tot een akkoord gekomen. In deze overeenkomst staat onder meer dat de betrokken partijen op korte termijn op zoek gaan naar een intensieve samenwerking. Niet alleen tussen de huisartsen onderling, maar ook met andere zorgverleners.

Dat is een grote verandering ten opzichte van de aparte eilandjes waarop huisartsen en andere zorgverleners tot op heden vaak opereerden. Volgens Schulte ziet de toekomst voor de inwoners van Zeeuws Vlaanderen er dan ook rooskleurig uit. "Het is prachtig om te zien dat bij iedereen de neus dezelfde kant op staat. Natuurlijk gaat er iets veranderen maar de huisarts zal bereikbaar blijven voor iedereen."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie