Binnenland
NTRPowNed

Hester is vakantiedokter in Zeeland: 'Er komen verwondingen van oesters binnen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hester is vakantiedokter in Zeeland: 'Er komen verwondingen van oesters binnen'

De zomervakantie is in Zeeland inmiddels begonnen. En in die vakantieperiode verdubbelt het aantal inwoners door de vele vakantiegasten die de provincie weten te vinden. Voor de huisartsen in Zeeland een extra uitdaging, aangezien er een tekort is. Voor huisarts Hester van Oorschot uit Arnhem een reden om als vakantiedokter aan de slag te gaan in Middelburg.

5 Dagen...

Verandering van locatie

Voor Hester voelt Zeeland inmiddels als thuiskomen. Ook vorige zomer werkte ze bij praktijk De Vleugelnoot in Middelburg. De rest van het jaar werkt ze als huisarts in het centrum van Arnhem en op een AZC. Een heel andere plek dan Middelburg, waar de zee en de duinen nooit ver weg zijn.

En precies die verandering van locatie is wat Hester trekt. "Ik vind het leuk om te zien welke verschillen er per regio soms al kunnen zijn in ziektebeleving en aandoeningen. In Arnhem kom ik bijvoorbeeld veel studenten tegen die de huisarts heel snel weten te vinden omdat ze bang zijn iets te mankeren. De Zeeuw gaat soms pas naar de huisarts als hij of zij een aantal dagen ergens last van heeft."

Typische vakantiekwalen

Ook het soort aandoeningen verschilt enorm van die in de stad. "Ik heb hier bijvoorbeeld moeten leren dat aan een vishaak een weerhaakje zit, en dat je dus deze moet terugduwen. Ook komen hier verwondingen van oesters binnen of andere trauma’s. Zo zie ik op de HAP (huisartsenpost, red.) bijvoorbeeld ook ongelukken als gevolg van lange duinwandelingen." Verder ziet ze ook mensen die niet gewend zijn aan het toeren op een elektrische fiets.

Welkom in Zeeland

Na de vakantie keert Hester van Oorschot weer terug naar Arnhem. En dat is met gemengde gevoelens. Ze realiseert zich dat er hier ook dringend blijvende huisartsen nodig zijn. "Er is inderdaad een tekort en je wil dat iedereen goed geholpen kan worden en persoonlijk contact heeft met een huisarts. Ik voel me hier ook echt heel erg welkom. Maar ik denk dat het goed is om eerst nog meer ervaring op te doen. Maar als je me vraagt, of ik hier volgend jaar weer terugkom? Dan zeg ik: ja."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie