'Werkdruk torenhoog': ruim 250 ouderenzorgorganisaties naar de rechter voor hogere tarieven
- Nieuws
- 'Werkdruk torenhoog': ruim 250 ouderenzorgorganisaties naar de rechter voor hogere tarieven
Ruim 250 ouderenzorgorganisaties stappen naar de rechter om af te dwingen dat ze hogere tarieven krijgen voor de zorg die ze leveren. Anders moeten ze vanaf volgend jaar diensten gaan schrappen, zeggen ze. Dat terwijl op veel plekken zorgmedewerkers al grote moeite hebben om ouderen goed te verzorgen.
Ruim 250 ouderenzorgorganisaties stappen naar de rechter om tarieven
Video niet beschikbaar
"De werkdruk is torenhoog. Zorgmedewerkers vertellen dat de afgelopen jaren al diensten zijn wegbezuinigd. Vorig jaar stonden ze met drie mensen voor een groep ouderen, nu met twee. Nu lukt het nog met keihard werken om al die ouderen uit bed te halen en te douchen. Maar als er een zieke is, valt het kaartenhuis uit elkaar", vertelt NOS-journalist Anna Pruis in Nieuws en Co. Ze sprak met tientallen zorgmedewerkers bij ouderenzorginstellingen door het hele land. "Dan zie je dat ouderen niet meer voor de lunch uit bed gehaald kunnen worden of niet gedoucht kunnen worden. Dat kan dagen zijn, maar ik hoorde ook iemand van weken spreken."
Heel vluchtig
Zorgmedewerkers vertelden aan Pruis dat wanneer douchen niet lukt ze snel een persoon proberen te wassen. "Ze hebben dan zelf ook niet echt het gevoel dat ze dan goed worden gewassen”, legt ze uit. Maar bij sommige instellingen wordt ook bezuinigd op het wassen van mensen. "Een zorgmedewerkster vertelde dat zij niet meer met een washandje en wat water mag wassen, maar ze moet dat doen met een wegwerpdoekje en crème. Dat gebeurt wel vaker in de zorg, maar hier werd er dag na dag crème op die ouderen gesmeerd. Dat vonden ouderen niet prettig, maar ze hadden niet veel kracht meer om te protesteren. Dat deed haar echt pijn."
Medicatie
In verpleeghuizen zijn zorgmedewerkers ook vaak verantwoordelijk voor de toediening van medicatie. Pruis krijgt meldingen binnen dat dat soms ook niet goed gaat. "Dat komt dan ook omdat er veel flexwerkers zijn. Ze hebben niet altijd tijd om de zorgplannen door te lezen en kennen niet altijd de ouderen die ze verzorgen. Dan ontstaan er sneller fouten."
Ook de wondzorg zou achteruit aan het gaan zijn. "Dan hoorde ik van meerdere mensen dat ze verbanden of gaasjes hadden aangelegd en na een paar dagen weer terugkwamen bij die oudere en hun eigen gaasjes en verbanden weer aantroffen. Die waren niet ververst en dat moet eigenlijk wel dagelijks."
Toekomst ouderenzorg
In de komende jaren zullen er steeds meer 80-plussers bijkomen. Ook die zullen zorg nodig hebben. "We staan als samenleving voor een groot dilemma. Er komen de komende jaren ontzettend veel ouderen bij, nu zijn er 870.000 80-plussers in Nederland en in 2050 zijn er naar schatting 2 miljoen. Iedereen is het over eens in de sector: die kunnen we niet allemaal in verpleeghuizen verzorgen, dat kunnen we niet betalen, maar er is ook geen personeel voor. Er moet iets gebeuren."
Als Pruis zorgmedewerkers naar de toekomstbeelden vroeg, hoorde ze veel gezucht. "Maar ook positieve noten. Veel zorgmedewerkers zeggen nog altijd dat het een prachtig beroep is", vertelt ze. "Tegelijkertijd zijn er ook veel zorgmedewerkers die het echt heel zwaar vinden en wel nadenken om een andere baan te vinden."
NC ouderenzorg
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.