Binnenland
AVROTROS

Daklozen gaan lastige winter tegemoet: 'Dit moeten we met elkaar oplossen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Daklozen gaan lastige winter tegemoet: 'Dit moeten we met elkaar oplossen'

Hoewel de dagen nu nog zacht zijn, komt de winter er toch echt aan. Dat baart zorgen voor de daklozen in ons land. Door corona gaan zij een moeilijkere winter dan ooit tegemoet: de opvanglocaties hebben door de 1,5 meter-maatregelen een lagere capaciteit, sporthallen en hotels die in het voorjaar nog hun deuren openden, zijn nu weer met hun dagelijkse zaken bezig.

Stichting Valente is de branchevereniging van de opvanglocaties voor de dak- en thuislozen, en daar maken ze zich zorgen. Directeur Esmé Wiegman: "De oproep is: blijf zoveel mogelijk thuis. Maar hoe dan, als je geen huis hebt?"

Liever luisteren?

Zware winter op komst voor daklozen

'Nieuwe' daklozen

Wiegman had al genoeg zorgen, want het aantal dak- en thuislozen is in de afgelopen tien jaar verdubbeld, zo bleek dit voorjaar al. "Een van de oorzaken is de lage beschikbaarheid van goedkope huisvesting. Door corona is dat alleen maar erger geworden. Meer mensen komen in de financiële problemen. Maar ook arbeidsmigranten zijn hun flexibele, soms illegale baantjes kwijt."
Voor corona konden sommige dak- en thuislozen nog terecht bij familie en vrienden. "De bankslapers, worden ze ook wel genoemd", legt Wiegman uit. "Maar die melden zich nu bij de opvang. En die kunnen het niet meer aan."

Winterklaar

In Amsterdam merken ze eveneens een toename bij badhuis Da Costa. Het drukste jaar ooit, voorspelt bestuursvoorzitter van het badhuis Hans Boekelaar. Hij zag afgelopen kwartaal al dat er 7500 keer meer werd gedoucht dan vorig jaar. De reden is volgens hem een combinatie van minder opvangplekken en een toename van het aantal dak- en thuislozen.
Boekelaar ziet ook veel nieuwe bezoekers. "Mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt, ongedocumenteerden die normaal wel wat baantjes hadden, maar die nu zijn opgedroogd door de crisis bijvoorbeeld. Ik zie een absolute toename van mensen die voorheen zelfredzaam waren, maar waarbij dat nu stopt."

Nergens meer terecht

Dakloze Hans is een dagelijkse bezoeker van het badhuis en vult aan: "Ik zie ook veel zelfstandigen die nog wel werk hebben, maar geen huis." Hij is zelf al jaren dakloos, maar wil niet naar een daklozenopvang omdat het er 'vies is', zo zegt hij. Toch zou hij wel meer hulp willen. Helemaal omdat hij nu niet meer zo makkelijk terecht kan in de bibliotheek of in het buurthuis. "Daar mogen nog maar weinig mensen binnen. Je kan bijna nergens meer terecht."
"Er zijn op dit moment te weinig mogelijkheden voor mensen om te douchen", zegt Boekelaar. "Vaak gingen mensen nog wel naar een sportschool om te douchen, maar dat kan nu ook niet meer." Hij maakt zich dan ook zorgen over de winter. Ook voor het voortbestaan van het badhuis. "Alleen de sauna van het badhuis levert nog wat geld in het laatje, maar als de sauna's straks misschien dichtmoeten, dan weet ik niet hoe we door moeten."

Een leven opbouwen

Wiegman benadrukt ondertussen dat er verder moet worden gedacht dan de noodopvang. "Dan komt er rust en stabiliteit voor deze mensen. Van daaruit kan er een nieuw leven worden opgebouwd." Het is belangrijk dat er een goed vervolg komt op de welwillendheid die er nu is, meent de directeur van Stichting Valente. "Bij de volgende kabinetsformatie moet wonen op één staan. Het oplossen van het daklozenproblemen begint tenslotte met een huis."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie