Binnenland
NOSNTR

Zorgverzekeraars gaan overstag: toch geen foto's meer voor kankerpatiënten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgverzekeraars gaan overstag: toch geen foto's meer voor kankerpatiënten

Gisteren hadden we het er nog over in deze uitzending. Borstkankerpatiënten moeten in sommige gevallen foto's van hun borsten opsturen naar de zorgverzekering, zodat die kan bepalen of de patienten in aanmerking komen voor een vervolgoperatie na een borstreconstructie. Dat bleek uit eigen onderzoek van de NOS. Naar aanleiding van die berichtgeving hebben zorgverzekeraars besloten om bepaalde borstreconstructie-operaties na kanker toch standaard te vergoeden. Zonder dat er foto's moeten worden gestuurd dus. Edin Hajder is bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Plastisch Chirurgen en ze vertelt erover in Nieuws en Co.

Toch geen foto's sturen na hersteloperaties borstkankerpatiënten

Video niet beschikbaar

"Vanaf heden hoeven wij dus voor een bepaald type borstreconstructie geen foto's meer op te sturen", aldus Hajder.

Hersteloperaties

Het gaat hierbij om hersteloperaties van een totale borstreconstructies. Voor bijvoorbeeld correcties moeten er nog wel foto's worden opgestuurd. "Maar als de hele borst dus opnieuw gedaan wordt, hoeven we geen foto's meer te sturen", aldus Hajder. "Deze vrouwen maken een hele kwetsbare periode in hun leven mee, met veel onzekerheden. En dat je dan blootfoto's moet opsturen is heel onprettig."

Plastisch chirurgen zijn dus blij met deze stap, maar Hajder voegt eraan toe dat dit dus niet voor alle patiënten gaat. Alleen als er al een totale borstreconstructie is gedaan en die wordt helemaal opnieuw hersteld, dan hoeven er geen foto's bij. Dit herstellen kan voorkomen als bijvoorbeeld een bestraling mislukt is.

Niet ideaal

Dat niet alle patiënten worden geholpen door de zorgverzekeraars vindt Hajder nog jammer. "Bijvoorbeeld bij deukoplossingen moeten er nog steeds foto's worden gestuurd." Ook maken de verzekeraars onderscheidt bij de borst. Alles dat binnen de bh past is het functionele deel, alles daarbuiten zien zij als niet functioneel. Verzekeraars stellen voor alles buiten de bh ook strengere eisen. Ook moet er zes maanden tussen een operatie zitten, terwijl ze soms al na drie maanden zijn genezen. "Daarnaast is de borst 3D en worden er platte foto's gestuurd." Oftewel, volgens Hajder schort er veel aan.

Er zijn de laatste tijd wel meer gesprekken om dit ook aan te passen zegt Hajder. Maar de gesprekken liepen voordat het NOS onderzoek naar buiten kwam vrij stroef. Hajder is dan ook positief verrast dat een eerste stap nu zo snel is gekomen.

Interview over foto's borstkankerpatiënten

Ster advertentie
Ster advertentie