Binnenland
Zwart

Religiewetenschapper Ebrar Kaya: 'Een Zwarte paus, dat ga ik nog meemaken'

foto: Omroep Zwartfoto: Omroep Zwart
  1. Nieuwschevron right
  2. Religiewetenschapper Ebrar Kaya: 'Een Zwarte paus, dat ga ik nog meemaken'

Voorspellingen, daar doet religiewetenschapper Ebrar Kaya liever niet aan: "Wij zijn binnen de geesteswetenschappen erg van de nuances, bestuderen meer de mens en z’n gedrag dan de religie zelf."

Video niet beschikbaar

Ebrar Kaya is religiewetenschapper in spe, bestuurder, vrijdenker en spreker die geïnteresseerd is in beleid, taalverwerving, internationale betrekkingen, culturen van historische regio's, de Islam en het Midden-Oosten. Uiteindelijk is zijn grootste doel in het leven bruggen bouwen om zo de polarisatie tegen te gaan.

Toch durft hij één verwachting wel uit spreken: "Het is meer de hoop misschien dat we naar een gelijkere verdeling van de functies binnen religie gaan. Persoonlijk denk ik het nog mee te gaan maken dat we een Zwarte paus krijgen."

Een wereld zonder religie en een religie zonder lichaam

Hoe zou een wereld zonder religie eruit zien? Kaya: "Een voorspelling zou ik niet durven maken, de vraag of er meer of minder oorlog zou zijn vind ik beter te beantwoorden. Een paar grote oorlogen uit de afgelopen eeuw hadden niet heel veel met religieuze intentie te maken. Er zijn vaak wel aspecten die gegrond zijn in verschillende vormen van ideologie en die kunnen religieus geïnspireerd zijn, maar dat hoeft absoluut niet."

In de kern prediken vele religies dat aanhangers goed moeten zijn voor zichzelf en naasten. Maar Kaya kent ook geloofsovertuigingen die gefocust zijn op "persoonlijke excellentie en de rest mag erin stikken".

Dit soort tegenstellingen zijn er genoeg binnen de diverse stromingen, maar er zijn ook grote gelijkenissen zoals bij de abrahamitische religies.

Kaya: "Het is zo moeilijk om de islam, het jodendom en het christendom met elkaar te vergelijken. Ze worden alle drie als abrahamitische religies gezien. En ja, als je religie zou reduceren tot een skelet dan kan je misschien zeggen dat abrahamitische religies op elkaar lijken, maar religie is niet alleen het skelet. Het is ook het zenuwstelsel en de spieren en dergelijke. Dat hoort er allemaal bij en op dat niveau gezien is het moeilijk vol te houden dat deze religies zoveel op elkaar lijken. En bij het vergelijken van religies is de valkuil dat we kijken naar wat “normaal” is en wat wij wel of niet bij religie vinden passen."

Deze vragen maken voor Ebrar Kaya het veld van religiewetenschappen zo interessant.

Video niet beschikbaar

Afrikaanse paus

Hoe denkt Kaya dat religieuze tradities zich gaan ontwikkelen in de tijd? "Iets wat we nu al een heleboel zien is hoe geïntegreerd digitale media is. Er zijn ook veel nieuwe religies en bewegingen die volop gebruikmaken van het internet om religie aan te passen of een religie te verspreiden."

Daarnaast hoopt Ebrar Kaya vooral op gelijkheid. "Er is nog veel ongelijkheid in wie welke posities mag bekleden en wie waar aan mee mag doen. Misschien dat daar een inhaalbeweging in komt. Als ik dan toch één grote voorspelling mag doen dan denk ik dat ik in mijn leven nog een Afrikaanse paus ga zien, want het Christendom groeit daar enorm terwijl het in Europa alleen maar aan het wegzakken is."

De Nacht is ZWART

De Nacht is ZWART

Ben je wakker? Elke zaterdag- op zondagnacht tussen 03.00 en 06.00 uur neemt De Nacht is ZWART echt de tijd om de diepte in te gaan op NPO Radio 1. Maatschappelijke, politieke en duurzame problemen worden in het duister belicht.

Ster advertentie
Ster advertentie