Binnenland

Turks referendum: nipte overwinning voor Erdogan, oppositie eist hertelling

foto: ANP/EPAfoto: ANP/EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Turks referendum: nipte overwinning voor Erdogan, oppositie eist hertelling

Een nipte meerderheid van ongeveer 51 procent heeft ingestemd voor een machtsuitbreiding van de president. Erdogan heeft de overwinning opgeëist.

Correspondent Melvyn Ingleby en Gulsah Ercetin over Turks referendum

Turkije heeft vandaag gestemd over de wijzigingen van de grondwet, die machtsuitbreiding van de president mogelijk stellen. Aanvankelijk werd bericht dat de uitslagen rond 20.00 uur Nederlandse tijd zouden volgen. Maar het Turks persbureau Anadolu Ajansi kwam eerder met de uitslagen.

De eerste uitslagen wezen op een ruime voorsprong van 60 procent in het voordeel van het ja-kamp. Naarmate de uitslagen uit de grote steden Istanbul, Ankara en Izmir kwamen, werd de voorsprong ingehaald door de nee-stemmers. Uiteindelijk kwam het nee-kamp uit op bijna 49 procent.

Opvallend is dat in Istanbul en Ankara een meerheid ‘nee’ heeft gestemd. Beide steden worden bestuurd door AKP-gemeenten. Daarnaast werden de meeste nee-stemmen uitgebracht in het westelijke Izmir en in het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije.

Premier Binali Yildirim zei in zijn overwinningstoespraak dat Turkije een nieuw hoofdstuk in de democratische geschiedenis heeft geopend. ''We zijn een natie. De uitslag is het beste antwoord tegen de daders van de couppoging in juli vorig jaar en alle vijandige krachten uit het buitenland'', aldus de premier. Ook voegde hij daar aan toe dat alle stemmers gelijk zijn, ongeacht of ze 'ja' of 'nee' hebben gestemd.

Erdogan bedankte de oppositiepartij MHP (nationalistische partij) voor hun samenwerking. Eerder had Devlet Bahceli, voorman van MHP, zijn steun betuigd voor een presidentieel systeem. Persbureau Reuters meldde dat de uitslag volgens Erdogan helder is. De Turkse president zei in zijn toespraak dat de uitslag de belangrijkste hervorming in de geschiedenis van Turkije gaat worden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Oppositie: manipulatie

Na afloop heeft de republikeinse partij CHP, de grootste oppositiepartij van Turkije, om een hertelling geëist. Eerder op de dag besloot de Turkse kiesraad om stembiljetten zonder officiële stempel toch mee te tellen in de uitslag. Vice-voorzitter van CHP sprak van oneerlijke verkiezingen. Ook de pro-Koerdische partij HDP liet weten dat er mogelijk gemanipuleerd is met stembiljetten. Volgens HDP zou er sprake zijn van vele onderdrukkende maatregelen bij de verkiezingen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Buitenlandse stemmen

Een ruime meerderheid van de Turkse Nederlanders hebben 'ja' gestemd. Daarentegen hebben Turken in het Verenigd Koninkrijk, de VS en Canada met een ruime meerderheid 'nee' gestemd.

Ster advertentie
Ster advertentie