Waarom drugscriminelen zich graag vestigen in Noord-Brabant
- Nieuws
- Waarom drugscriminelen zich graag vestigen in Noord-Brabant
Noord-Brabant komt regelmatig in het nieuws vanwege de criminele activiteiten die er plaats vinden, vooral door de productie van synthetische drugs zoals xtc. Maar wat drijft hele families om generaties lang betrokken te raken bij de onderwereld? En waarom nou juist in Noord-Brabant? Criminoloog Hans Moors vertelt in Villa VdB hoe opvoeding, omgeving en armoede een rol spelen bij het ontstaan van criminele families in de provincie.
Video niet beschikbaar
Criminaliteit van generatie op generatie
Het gaat vaak over criminele families als het over de criminaliteit in Noord-Brabant gaat. Hoe kan dat? "Je ziet dat de opvoeding van moeder op dochter en vader op zoon een heel belangrijk aspect is", zegt Moors. Politierapporten en gesprekken met betrokkenen tonen aan dat criminele families soms drie, vier of zelfs vijf generaties teruggaan. Het zorgt ervoor dat criminaliteit vaak diepgeworteld is binnen bepaalde families.
De sociale omgeving waarin deze gezinnen opgroeien speelt ook een belangrijke rol. "De omgeving draagt niet bij aan een normaal leven zoals gewone mensen dat leiden", legt Moors uit. In geïsoleerde en armere gemeenschappen wordt criminaliteit soms gezien als een van de weinige uitwegen - en dat beeld draagt bij aan het in stand houden van deze activiteiten.
Een goede locatie voor criminelen
Noord-Brabant blijkt een ideale locatie voor criminele activiteiten, mede door zijn geografische kenmerken. De lange grens met België biedt criminelen mogelijkheden om hun activiteiten aan beide zijden van de grens uit te voeren, waarbij handhaving en opsporing gecompliceerder worden. "Gebrek aan toezicht speelt daarnaast ook een rol", vertelt Moors. "Brabant had lange tijd een klein politie- en rechercheapparaat, wat de opbouw van criminele netwerken vergemakkelijkte." Deze factoren maakten de provincie tot een aantrekkelijke plek voor drugslabs en dumpingen in afgelegen gebieden, buiten het zicht van de politie.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Isolatie en romantiseren
In de jaren 60 en 70 was Brabant geïsoleerd en arm. "Dit isolement droeg bij aan de ontwikkeling van criminele activiteiten, vooral in de drugshandel", zegt Moors. Hoewel de provincie inmiddels economisch vooruit is gegaan, blijven deze criminele netwerken voortbestaan door de armoede uit het verleden.
Veel mensen zullen bij drugsfamilies in Noord-Brabant moeten denken aan Ferry Bouman, uit de Netflix-serie Undercover. In de serie wordt er een enigszins romantisch beeld van het drugsbestaan geschetst. Moors waarschuwt voor het romantiseren van de echte criminelen in Brabant: "We hebben de neiging om de Brabander met de zachte g en het worstenbroodje te zien als gemoedelijk, maar dat kan een harde bedrijfstak verdoezelen", zegt hij. De realiteit is dat deze netwerken vaak zeer professioneel en gewelddadig zijn, ondanks hun ogenschijnlijk vriendelijke imago.
Preventie en de balans tussen straf en hulp
Moors vindt dat het in de aanpak van de criminaliteit preventie te vaak onderbelicht blijft. "Je moet de bedding waarin criminaliteit normaal gevonden wordt, verstoren", zegt hij. Dit vereist een combinatie van strafrechtelijke en sociale maatregelen. "De overheid zit nog te veel aan de strafrechtelijke kant", concludeert Moors. Een balans tussen straf en preventie is belangrijk om de problematiek in Brabant goed aan te pakken.
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.