Binnenland
NTRPowNed

Bewoners Zeeland komen in opstand tegen massatoerisme

foto: 5 Dagenfoto: 5 Dagen
  1. Nieuwschevron right
  2. Bewoners Zeeland komen in opstand tegen massatoerisme

In het Zeeuwse Noord-Beveland is één op de drie woningen een vakantiewoning en die verhouding dreigt alleen maar schever te worden. Bewoners hebben zich daarom verenigd in de stichting ‘Wij Zijn Noord-Beveland’ en willen daarmee naar de Raad van State stappen om verdere uitbreiding van het toerisme tegen te gaan. “We zijn ongelofelijk bezorgd”, zegt Willem Dudok de Wit van de stichting in 5 Dagen.

In de gemeente wonen bijna 8.000 mensen, maar zomers wordt het overspoeld met toeristen. “En de aantallen zullen niet minder worden”, zegt Dudok de Wit. Het toerisme is hier ontstaan nadat het eiland met een brug aan het vasteland werd verbonden, waardoor je er makkelijker kon komen.

Van boerenakker naar vakantiepark

Op dit moment zijn er plannen voor de uitbreiding van een bestaand vakantiepark. “En de hoeveelheid vakantieparken die erbij zijn gekomen de afgelopen 10, 15 jaar is ook niet niks”, zegt Evelien de Vries, voorzitter van de dorpsraad in het dorpje Wissenkerke. “Elke keer worden complete boerenakkers volgebouwd met vakantiehuizen. Daardoor is er ook een enorme verstening de afgelopen jaren.”

Overlast

Daarnaast ervaren sommige inwoners overlast van de verkeersdrukte, het afval, geluidsoverlast, lege schappen in de supermarkt en de drukte bij de huisarts in het hoogseizoen. “Gewoon de acceptatie van elkaar, het met elkaar willen omgaan, is tot een dieptepunt gedaald”, vertelt Dudok de Wit. “En ik vind dat een verdere groei heel angstwekkend is.”

“Er zijn natuurlijk ook mensen vóór deze plannen”, zegt De Vries. “Een toeristische ondernemer houdt er natuurlijk geld aan over. Dus die zou meer overlast van toerisme accepteren dan iemand die dat niet heeft. Ik denk dat er in deze discussie veel meer gekeken moet worden naar leefbaarheid en natuur, terwijl nu vooral de economische belangen het zwaarst wegen.”

5 Dagen... toerisme in Nederland

Deltaplan

Volgens Dudok de Wit ontbreekt het aan beleid, zowel lokaal als landelijk gezien. “Er is geen duidelijke visie op hoe je met toerisme om moet gaan.”

Dat merkt ook Herre Dijkema, directeur Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen. Hij vindt dat onderwerp van toerisme en recreatie niet genoeg op het netvlies staat van mensen die nadenken over de inrichting van de openbare ruimte en pleit dan ook voor een nationaal deltaplan toerisme. “Ik zou graag zien dat wij als Nederland een visie hebben over hoe we willen dat Nederland eruit ziet in 2050 als het gaat om toerisme”, zegt hij in 5 Dagen.

Raad van State

De bewoners van Noord-Beveland gooien de handdoek nog niet in de ring. Ze hebben zich verenigd in de stichting ‘Wij Zijn Noord-Beveland’ en zijn van plan hiermee naar de Raad van State te gaan om verdere uitbreiding van vakantieparken te voorkomen.

5 Dagen... toerisme in Nederland

Ster advertentie
Ster advertentie