Isabel kreeg op haar 21e huidkanker: 'Ik ga nooit meer onder de zonnebank'
- Nieuws
- Isabel kreeg op haar 21e huidkanker: 'Ik ga nooit meer onder de zonnebank'
Op 21-jarige leeftijd had Isabel Plessius een verdacht plekje op haar rug. Het bleek een melanoom. Een grote schok, want ze had er onvoldoende bij stilgestaan dat haar veelvuldige zonnebankgebruik zo gevaarlijk kon zijn. Inmiddels gaat het goed, maar ze wil dat de risico's van zonnen veel meer onder de aandacht komen.
Video niet beschikbaar
Het is verleidelijk om met deze zomerse dagen nog even wat zonnestralen mee te pakken. En dat kan ook, maar wel met mate, zegt dermatoloog Göran van Rooijen: "Zoek balans. Vitamine D is goed, maar als je de zon opzoekt, denk dan aan drie belangrijke dingen ter bescherming: Smeren, kleren en weren." Smeer met minimaal factor 30 en minstens om de 2 uur, bescherm jezelf met lange kleding en vermijd de zon tussen 12.00 en 15.00 uur.
Gebrek aan kennis bij zonnestudio
Voor Isabel Plessius veranderde haar leven zo'n vijf jaar geleden volledig. Ze was erg bezig met een verzorgd uiterlijk en bezocht zeer regelmatig de zonnebank. Toen ze een gek plekje voelde op haar rug, vroeg ze aan een medewerker van de zonnebank of zij er naar wilde kijken. "Ik dacht zelf misschien aan een blaar, maar volgens de medewerker hoefde ik me geen zorgen te maken. Achteraf gek, want je denkt toch ergens dat die mensen wel verstand van zaken hebben", vertelt Isabel.
Toen ze de vlek aan haar toenmalige schoonmoeder liet zien gingen bij de ex-verpleegkundige alle alarmbellen af. Bij de huisarts liet ze het plekje verwijderen, waarbij de dokter nog steeds geen urgentie voelde. Na enkele weken kreeg Isabel een telefoontje: "Ik moest met spoed naar het ziekenhuis." Uiteindelijk moest bij Isabel een deel van haar lymfeklieren weggehaald worden. Inmiddels gaat het goed met haar. Al moet ze nog wel regelmatig terug voor controle in het Antonie van Leeuwenhoek-ziekenhuis.
Het schoonheidsideaal moet keren
Isabel vindt dat iedereen zelf een keuze moet maken als het gaat om zonnen. "Als ik mensen op werk in de zon zie liggen, check ik wel altijd: smeer je je wel goed in?" Isabel vindt dat er meer regels moeten komen over de risico's van zonnen: "Alcohol vinden we prima om te drinken, maar daar staat ook dat je het met mate moet doen. Ook bij roken zijn de risico's bekend."
"Maar voor zonnen en de zonnebank geldt dat niet. Het moet veel duidelijker zijn wat de risico's zijn. Die risico's moet je bijvoorbeeld ook kunnen lezen als je de zonnebankstudio instapt. Ik vind dat het schoonheidsideaal moet keren: je hebt geen kleurtje nodig om mooi te zijn. Ik zal ook nooit meer naar de zonnebank gaan."
Controleer je huid
Stichting Melanoom en Spot de Dot proberen met de social mediacampagne Faster than skincancer de bewustwording bij met name jongeren te verbeteren. Dokter Göran van Rooijen, tevens bekend van TLC, is het gezicht van de campagne: "Er is veel meer bewustwording nodig. Bewustwording van zonschade, maar ook bewust kijken naar je huid. Ga voor de spiegel staan en controleer je huid."
Van Rooijen legt uit dat er een methode is om je huid te controleren. "Hanteer de ABCDE-regel. Asymmetrie, Border (hoe oogt grens van de vlek), Color, Diameter (groter of kleiner dan 6mm). Zie je een afwijking, maak een foto en controleer na 3 maanden (Evolutie) of ga naar je huisarts."
'Erger me kapot'
Isabel is net teruggekomen uit Italië, waar ze een maand op vakantie was. En of ze heeft genoten van de zonvakantie? "Ik heb de zon niet actief opgezocht, maar ik ben ook niet meer zo zo panisch als eerst. Het is met mate."
"Maar ik erger me wel kapot aan die mensen die zonder enige bescherming urenlang liggen te bakken op het strand." Wat dat betreft is er nog werk aan de winkel voor Isabel en dokter Göran van Rooijen.
onbeschermd zonnen
Blok&Toine
Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.