Meer fijnstof in de lucht na paasvuren: 'Hoe minder verf erin zit, hoe beter'
- Nieuws
- Meer fijnstof in de lucht na paasvuren: 'Hoe minder verf erin zit, hoe beter'
Traditiegetrouw zijn gisteravond in het oosten en noorden van het land paasvuren aangestoken. Eerdere jaren leidden die vuren tot een verslechtering van de luchtkwaliteit. Ook nu is te zien dat er flink meer fijnstof in de lucht zit, vertelt Joost Wesseling van het RIVM.
Video niet beschikbaar
"In de metingen zien we met name in provincies als Groningen, Drenthe en Overijssel dat de fijnstofconcentraties een stuk hoger zijn geworden sinds gisterenavond. Je moet denken aan zo'n 100 microgram, wat gelijk staat aan zo'n zeven à acht keer het jaargemiddelde." Toch is de fijnstofconcentratie minder groot dan in voorgaande jaren. "Toen zagen we het ook vanuit Duitsland komen, nu staat de wind gunstiger en is dat niet aan de orde. Ook blijft de fijnstof door de niet harde wind beperkt tot de noordoostelijke provincies."
Geschilderd hout
Fijnstof komt vrij bij het verbranden van hout, wat met Pasen op grote schaal gebeurt. De hoeveelheid fijnstof die vrijkomt, heeft weer te maken met het soort hout dat verbrand wordt. "Als het hout verontreinigd is geweest, komt er meer fijnstof vrij. Als het al een keer gebeitst of geschilderd is geweest, bijvoorbeeld. Veel van die stapels paashout bestaan uit snoeihout, dat is goed. Hoe minder verf erin zit, hoe beter!"
Het RIVM werkt voor het meten van dergelijke fijnstof samen met burgers. Er worden zo'n 2500 burgermetingen gedaan, die verzameld worden op een RIVM-site. Daar is duidelijk op te zien dat er in het noordoosten rode stippen zijn. "De kwaliteit van die burgermetingen is niet te vergelijken met professionele apparatuur, maar als je die vele metingen verzamelt in een plaatje zie je duidelijke patronen. Een mooie aanvulling", vertelt Wesseling.
Luchtwegen
Het kan zijn dat mensen last hebben van de hogere fijnstofconcentraties in de lucht. Dat verschilt volgens Wesseling per persoon: "Als mensen al last hebben van hun luchtwegen, zullen ze hier meer last van hebben." Het is volgens hem nog niet bekend wat de langetermijngevolgen zijn van kortdurende blootstelling aan slechte luchtkwaliteit.
Joost Wesseling van het RIVM
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.