Gezondheid
NOS

Jongeren minder positief over eigen gezondheid: roken en vapen meer

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jongeren minder positief over eigen gezondheid: roken en vapen meer

Jongeren denken vaker over zichzelf dat ze ongezond leven en dat klopt ook. Dit blijkt uit de jongeren-gezondheidsmonitor van de GGD'en en het RIVM. En de uitkomsten vindt de GGD alarmerend. André Rouvoet, voorzitter van GGD Nederland, vertelt meer over de monitor in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

"Steeds minder jongeren ervaren hun eigen gezondheid als positief. Dat geldt trouwens ook voor de mentale gezondheid. Tijdens corona hebben we een extra monitor gedaan, toen zagen we die trend ook al. We hadden gehoopt dat dit zich na corona weer zou herstellen en dat jongeren zich wat gelukkiger zouden voelen. Vooral de toename van het vapen springt eruit, die is erg fors. En riskant en overmatig gebruik van sociale media."

Gezondheidsmonitor

De gezondheidsmonitor is een onderzoek dat elke vier jaar wordt uitgevoerd onder ruim 188.000 jongeren door de GGD'en en het RIVM. Jongeren in de tweede en vierde klas van het voortgezet onderwijs van 885 scholen vulden een vragenlijst in over gezondheid, leefstijl en welzijn.

De tweede- en vierdeklassers zijn minder positief over hun gezondheid dan bij de eerdere metingen. In 2015 beoordeelde 88 procent van de jongeren hun gezondheid als goed of zeer goed. In de nieuwste meting is dat gedaald naar 80 procent.

Zorgwekkende toename vapende jongeren

Volgens Rouvoet is het aantal jongeren dat vapet in vier jaar tijd verviervoudigd: "In 2019 vapete 2 procent van de jongeren elke week en dat was in 2023 9 procent. En als je kijkt naar het roken en vapen samen dan is dat gestegen van 5 naar 11 procent."

Sinds 1 januari zijn vapes met smaakjes verboden. Alleen vapes met tabaksmaak zijn nog toegestaan. Maar volgens Rouvoet helpt dat niet genoeg: "Het verbod op de verkoop van vapes met een smaakje werkt onvoldoende. Jongeren weten er nog steeds aan te komen."

Overmatig gebruik van sociale media

Ook het gebruik van sociale media speelt een rol bij de gezondheid van jongeren. Zo geven meer jongeren aan gepest te worden op sociale media. Anderen geven aan te weinig te slapen door het gebruik van sociale media of hun huiswerk minder goed te maken.

"Jongeren zijn heel overmatig bezig met sociale media, waardoor dingen als slaap en het maken van huiswerk achteruit gaan. En er is een groep die echt zwaar verslaafd is aan sociale media. GGD'en en verslavingsklinieken moeten zich echt gaan inzetten om dit tegen te gaan en de jongeren te bereiken."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie