Binnenland
NTRPowNed

Ook in Nederland hebben duizenden moeders hun kind gedwongen afgestaan

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook in Nederland hebben duizenden moeders hun kind gedwongen afgestaan

Een onderbelicht verhaal: in de jaren '50 tot begin jaren '80 hebben in Nederland duizenden moeders hun kind al dan niet gedwongen afgestaan. Georgia was een van deze kinderen. In 5 Dagen doet ze haar indrukwekkende verhaal.

Bij afstand en adoptie denkt men snel aan kinderen uit het buitenland, maar in Nederland zelf zijn ook veel kinderen afgestaan. In de jaren '50 tot begin jaren '80 hebben in Nederland naar schatting 15.000 tot 25.000 moeders hun kind al dan niet gedwongen afgestaan. Dat gebeurde vaak onder druk van familie, instanties of de kerk.

Op dit moment doet de Commissie Binnenlandse Afstand en Adoptie, onder leiding van Micha de Winter, onderzoek naar de geschiedenis van deze binnenlandse afstand en adoptie.

Vele levens getekend

Georgia werd als baby bij haar moeder weggehaald en na verloop van tijd geadopteerd. Nu zet ze zich in voor de belangen van afstandskinderen en geadopteerden. "Het is een geschiedenis die zoveel verschillende levens heeft getekend", vertelt Georgia in 5 Dagen.

"Ik denk dat het belangrijk is voor de samenleving dat je ook terug durft te kijken naar minder fraaie periodes in de geschiedenis. Deze geschiedenis vraagt dat er onderzocht wordt wat er nu precies is gebeurd."

Binnenlandse afstand en adoptie

In 5 Dagen komen deze week verschillende betrokkenen en getuigen van binnenlandse afstand en adoptie aan het woord. Hoe ging het afstand doen destijds? Hoe beïnvloedt dit je leven? Wat is het belang van het onderzoek naar dit onderdeel van onze Nederlandse geschiedenis? En wat kunnen we van dit dossier leren voor de toekomst van de voortplantingsgeneeskunde?

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie