'Vakantiegeld pas uitbetalen in mei is niet meer van deze tijd'
- Nieuws
- 'Vakantiegeld pas uitbetalen in mei is niet meer van deze tijd'
Een verbouwing, een vakantie of een buffer op de spaarrekening. Waar geef jij je dat geld aan uit? De meeste werkgevers betalen het vakantiegeld uit in de kalendermaand mei, maar is dat nog wel van deze tijd? Joke van der Velpen, kennismanager Wet- & Regelgeving bij Visma | Raet is in Blok&Toine van mening van niet.
Video niet beschikbaar
"Vroeger kreeg je geen inkomen als je niet kwam werken. Dan moest je dus dubbel voor je vakantie opdraaien. Toen is vakantiegeld in het leven geroepen, om ervoor te zorgen dat medewerkers zonder financiële zorgen hun rust konden nemen", legt Van der Velpen uit.
Het is in de wet vastgelegd dat een werknemer recht heeft op minimaal acht procent vakantiegeld over het loon. "Dat recht kan niet worden uitgesloten door de werkgever, ook niet wanneer deze door bijvoorbeeld corona minder omzet kent", zegt Van der Velpen. "Wel kan in overleg en met akkoord van de werknemer het betaalmoment van het vakantiegeld worden uitgesteld."
Waar geven we het vakantiegeld aan uit?
Uit onderzoek van Visma | Raet onder ruim 1.088 Nederlandse medewerkers in loondienst blijkt dat bijna de helft hun vakantiegeld dit jaar besteedt aan een vakantie binnen Nederland. Van der Velpen: "Dat heeft met de zorg van het coronacrisis te maken."
Twee op de vijf Nederlanders beschouwt vakantiegeld dit jaar daarom ook als een bonus in plaats van vakantiebudget. 28 procent van de Nederlanders gebruikt het voor een verbouwing en 27 procent van de ondervraagden zet het opzij voor een mooie reis na de coronacrisis. Vijftien procent van de medewerkers gebruikt vakantiegeld om schulden af te lossen.
'Vakantiegeld moet vrij besteedbaar inkomen zijn'
De meeste werkgevers keren het vakantiegeld in de maand mei uit. Van der Velpen vindt dat niet meer van deze tijd. "Het is niet de zorgtaak van de werkgever om dat geld voor jou te sparen."
Het mooiste zou volgens Van der Velpen zijn dat we het vakantiegeld iedere maand bij ons loon uitbetaald krijgen en zelf kunnen bepalen waar we dat geld voor gebruiken. "Stel dat je in februari op vakantie wilt of onverwachts een grote uitgave moet doen, dan is het handig als jij op dat moment bij dat opgebouwde geldbedrag kunt."
Een goed voorbeeld hiervan is het Individueel keuzebudget (IKB). Hierbij bepaal jij als medewerker wanneer je het vakantiegeld en je eindejaarsuitkering uit laat betalen en waarvoor je het geld gebruikt.
Blok&Toine
Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.