CNV: 'Vast en tijdelijk werk moet even goed betalen'
- Nieuws
- CNV: 'Vast en tijdelijk werk moet even goed betalen'
Vakbond CNV wil paal en perk stellen aan ongelijke loonconcurrentie op de arbeidsmarkt. "We zijn kampioen flexwerken, met 20 verschillende flexconstructies", stelt CNV-voorman Piet Fortuin in het radio1-programma 1 op 1. "We willen een gelijk speelveld: tijdelijk en vast werk moet even goed betaald worden."
CNV: ‘Vast en tijdelijk werk moet even goed betalen’
Per 1 januari is de 60-jarige Fortuin officieel voorzitter van CNV vakcentrale, maar nu al is hij fulltime actief als het boegbeeld van de christelijke vakbeweging, die goed is voor ruim 160 duizend leden. En als het gaat om de doorgeslagen flexibilisering, dan beginnen zijn handen direct te jeuken. "We zien het aantal schijnzelfstandigen explosief groeien. Ruim 200.000 mensen in Nederland zijn werkend arm. Ze sprokkelen baantjes bij elkaar, maar kunnen daar niet van rondkomen." Om eraan toe te voegen: "Laten we met elkaar een beweging maken en streven naar rechtvaardigheid in dit land."
Tegenover Sven Kockelmann van 1 op 1 legt Fortuin uit dat zijn kritische bevindingen regelrecht uit de werkpraktijk komen. De afgelopen maanden is de CNV-voorman het land in gegaan om "naar de werkvloer te gaan om daar met flexwerkers in gesprek te gaan." In Nederland hebben bijna twee miljoen mensen een flexibel arbeidscontract. En daar heeft het CNV op zich niks tegen, haast Fortuin zich te zeggen. "Begrijp me goed: we zijn niet tegen flexibiliteit, bijvoorbeeld bij ziekte of seizoensgebonden werk, maar wel tegen loonconcurrentie."
Dries Roelvink: ‘Ik weet sinds een uurtje dat ik ook flexwerker ben’
Vooral is er lastig grip te krijgen op op onze platformeconomie -met online-aanbieders zoals Uber, Thuisbezorgd, Deliveroo en Temper-, stelt Fortuin. Met dank aan tal van ingewikkelde flexconstructies. "We zien obers en leraren als zelfstandigen. Dat kun je mij niet uitleggen. Die moeten gewoon in dienst worden genomen en onder een fatsoenlijk cao vallen."