Binnenland
NOS

Aanvragen voor schuldhulpverleners loopt te hoog op

foto: Ibrahim Boranfoto: Ibrahim Boran
  1. Nieuwschevron right
  2. Aanvragen voor schuldhulpverleners loopt te hoog op

Het aantal aanvragen voor schuldhulpverlening loopt zó hoog op, dat hulpverleners bang zijn het binnenkort niet meer aan te kunnen. Directeur Kredietbank Nederland Hans van der Meulen vertelde bij het NOS Radio 1 Journaal hoe de hulpverleners nu vooral hopen op steun vanuit de overheid.

Er zijn te weinig schuldhulpverleners

Video niet beschikbaar

Huishoudens in de problemen

Nu zijn de aantallen huishoudens nog te behappen, vertelde van der Meulen. "We zien dat er in onze branche nu nog genoeg capaciteit is. Maar we zien wel een groeiend gebrek aan ervaren schuldhulpverleners." En daar zit het probleem, ervaring. "We zien een hoop signalen in onze maatschappij waardoor mensen het steeds zwaarder krijgen om dagelijks rond te komen. Denk aan de inflatie, de stijgende energieprijzen. Medio juni waren er 1,2 miljoen huishoudens die financiële zorgen hebben. Nu weten we van de energiebedrijven dat tien procent van de huishoudens, dat zijn er toch wel 800-duizend, een te laag voorschot betalen. Die komen straks bij de afrekening in problemen. Die staan nog wat te wachten," vertelt van der Meulen.

Zelf opleiden

Ook zeggen veel schuldhulpverleners te wachten op steun van de overheid bij huishoudens om de zorg van beiden partijen te verlichten. "Schuldhulpverlening is een fantastisch vak, maar we moeten ons goed realiseren dat er veel van schuldhulpverleners wordt gevraagd. Er zit een technische kant aan, die mensen zich eigen kunnen maken, zoals gebruik maken van saneringskrediet, et cetera. Maar je moet ook gevoel hebben voor de klant en omgaan met de mensen die heel veel stress ervaren en ze terug kunnen coachen naar een uitgavepatroon dat aansluit bij de inkomsten. Dat heb je niet zomaar in de vingers." Maar huishoudens in de kou laten staan, daar denkt van der Meulen niet eens aan. "In onze branche is het bijna ondenkbaar dat je niet geholpen kan worden, dat zit ook niet in ons DNA. Mensen die financiële zorgen hebben wachten gemiddeld vijf jaar voordat ze professionele hulp zoeken en blijven eindjes aan elkaar knopen. Als de situatie uitzichtloos is en dan meldden ze zich. Dan kan het niet bestaan dat we mensen in een wachtrij plaatsen. Daarom zorgen wij er zelf voor dat we mensen zélf opleiden tot schuldhulpverlener," eindigt van der Meulen.

item schulden

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie