Vijftien jaar geleden werd Koninginnedag opgeschrikt door een aanslag: 'Heeft nog steeds een enorme impact'
- Nieuws
- Vijftien jaar geleden werd Koninginnedag opgeschrikt door een aanslag: 'Heeft nog steeds een enorme impact'
Koninginnedag 2009 in Apeldoorn is voor veel mensen nog zo’n moment waarvan ze weten waarvan ze op dat moment waren. Dat geldt zeker voor verslaggever Marc Loeven van Omroep Gelderland, die de aanslag in Apeldoorn voor zijn ogen zag gebeuren. Bij deze aanslag kwamen in totaal acht mensen om het leven, waaronder de dader Karst Tates. Vandaag vertelde Marc Loeven in Villa VdB hoe hij die dag heeft beleefd.
Video niet beschikbaar
Poppen
"Ik stond in een pers vak, precies op die kruising met een aantal fotografen. We konden op die plek de bus met de koninklijke familie prachtig zien aankomen. Maar op dat moment hoor ik dat ik zo de uitzending in moest. Ik dacht dan sta ik hier helemaal verkeerd, ik kan toch geen fotografen gaan interviewen?" Op dat moment besluit Marc Loeven om de weg te gaan oversteken, wat eigenlijk niet mocht. Wanneer hij naar de overkant oversteekt, is daar een stoet bezig van oldtimers - ter ere van de honderdste verjaardag van Juliana. Maar toen gebeurde het. "Ik kijk een paar keer links om, een paar keer rechts om en terwijl ik naar rechts kijk hoor ik aan mijn linkerkant een enorme klap. Vervolgens draai ik mij om en schiet er met een enorme snelheid een zwarte auto voorbij". Later bleek in deze auto, die tegen de naald terecht kwam, de aanslagpleger te zitten. "Ik zie allemaal poppen voorbij vliegen. Tenminste dat dacht ik. Poppen van stro. Maar dat bleken echte mensen te zijn".
Ongeluk
Honderden mensen langs de kant van de weg zagen 'de aanslag' gebeuren. Op dat moment was voor niemand precies duidelijk wat er aan de hand was. "De meeste mensen keken naar wat er voor hun op de grond terechtkwam. Dat waren mensen. Helemaal gelanceerd. Toen dachten we nog, zou er geen ongeluk zijn gebeurd. Iemand die achter het stuur een hart aanval had gekregen en stijf het gaspedaal had ingedrukt. Je dacht in ieder geval niet aan een aanslag".
Verwerking
"Na een half uur was er ongeveer duidelijk wat er was gebeurd en kreeg ik een telefoontje van mijn baas. Die zei dat ik zoveel enge dingen had gezien en ik me beter kon terugtrekken. Maar ik stond tussen de ooggetuigen en wilde verhalen maken met deze mensen. Zij hadden immers ook gezien wat ik had gezien. Toen ben ik gebleven en kon ik mijn werk blijven doen als verslaggever. Door op dat moment heel veel gesprekken te voeren met mensen heeft dat achteraf gezien ervoor gezorgd dat ik het heb kunnen verwerken", besluit Loeven.
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.