Onderzoek naar Carlo Heuvelman: 'Mallorca kijkt weg, en wil het toeristenseizoen redden'
- Nieuws
- Onderzoek naar Carlo Heuvelman: 'Mallorca kijkt weg, en wil het toeristenseizoen redden'
Meer dan twee maanden nadat Carlo Heuvelman overleed na een vechtpartij op Mallorca, zijn er nog steeds veel vragen. Waarom duurt het zo lang om deze zaak rond te krijgen? Hoe komt het dat het politie-onderzoek zoveel gebreken vertoont? Verslaggever van de Gooi en Eemlander, Maarten Kolsloot reisde af naar Mallorca en sprak onder andere met horecamedewerkers.
Video niet beschikbaar
Samen met Christian Sier reisde Kolsloot naar Mallorca af waar twee maanden geleden Carlo Heuvelman overleed. "Het was een avond zoals voor veel jonge Nederlanders het geval was, er werd lekker feest gevierd. Op een gegeven moment komt Carlo een groep jongens uit de omgeving van Hilversum tegen, waarna er twee incidenten zijn", legt Kolsloot uit.
"Bij de tweede vechtpartij raakt Carlo zwaargewond en een aantal dagen overleed hij aan zijn verwondingen."
'Toeristenseizoen redden'
In de Gooi en Eemlander schrijft Kolsloot dat Mallorca wegkijkt en het toeristenseizoen wil redden. "Toch zit daar in nuance in", zegt Kolsloot. "De Spaanse bevolking is erg geraakt en willen over de zaak praten en uitleggen wat ze hebben gezien."
"Bij twee Nederlandse horeca zaken op Mallorca, waar gevochten is, is de reactie schrik. Als je daar naar binnen liep en medewerkers aansprak, zag je wel dat ze geraakt werden. Maar je zag ook een afwerende houding, bij één horecazaak werden we op zeer onaangename wijze weggestuurd. Er werd dan gezegd dat ze het er niet over willen hebben en het toeristenseizoen wilden redden. Niemand had het over Carlo, en dat is iets wat mij raakt."
Amper camerabeelden
Op het eiland sprak Kolsloot samen met collega Christian Sier met 40 betrokkenen en getuigen. "We kwamen bij een hotel-restaurant dat ongeveer op 50 meter van de plaatsdelict. We vroegen een man of de politie langs was gekomen om hem te ondervragen. De man gaf aan dat de politie gisteren pas langs is geweest, 7 weken na de fatale avond."
Een ander pijnpunt in de zaak is dat er amper camerabeelden zijn van de gebeurtenissen, aldus Kolsloot. "Als er geen camerabeelden zijn moet je onderzoek doen. Maar in deze zaak ging de politie direct in hotels op zoek naar de jongeren. Terwijl er sinds een paar jaar regels zijn dat je niet geschakeld, met grote groepen, een kamer mag boeken. Dus eigenlijk had de politie direct in de villawijken moeten zoeken."
'Van het bordje'
Toch speelt het gevoel dat er vaker vechtpartijen zijn en dat ze dit van hun bordje wilden hebben, zegt Kolsloot.
"De lokale politie wilde niet met ons praten, maar ze hebben wel met de lokale pers gecommuniceerd. En daaruit komt naar voren dat ze beelden en verdachte hebben, we hebben het opgelost."