Binnenland
EO

Oekraïners in Nederland veel aan het werk, andere asielzoekers niet: hoe kan dat?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oekraïners in Nederland veel aan het werk, andere asielzoekers niet: hoe kan dat?

Bijna de helft van de Oekraïners die naar Nederland zijn gevlucht, heeft binnen een jaar een baan gevonden. Bij asielzoekers uit andere landen is dat een stuk minder. Voormalig Triodos-bankier Raphaël Nouwen was hier zo door gefascineerd, dat hij een half jaar vrij nam om dit uit te zoeken, vertelt hij in Geld of je Leven.

Waarom komen statushouders zo moeizaam aan werk? Voormalig bankier Raphaël Nouwen zocht het uit

Bij asielzoekers heeft 43 procent na vijf jaar een baan. De groep Oekraïners is daar procentueel dus na een jaar al overheen.

Nouwen is het afgelopen half jaar in gesprek geweest met werkzoekenden uit allerlei landen. "Waar het begint, is mensen bij de hand nemen en vragen: wie wil werken en kan dat? En is er daadwerkelijk sprake van toegang tot de arbeidsmarkt?", vertelt hij.

Hij merkte dat veel asielzoekers, Oekraïner of niet, graag willen werken maar dat de regels ze vaak tegenzitten. "De eerste zes maanden dat je asielzoeker bent, mag je niet werken. Na zes maanden heb je toegang tot de arbeidsmarkt, maar dat is heel erg beperkt met allerlei regeltjes", vertelt Nouwen.

Regeltjes

Zo mag je maar 24 weken per jaar werken en moet je een tewerkstellingsvergunning hebben. Daarnaast moet je ook over een BSN-nummer beschikken, omdat je anders geen bankrekening kunt openen en dus geen salaris kunt krijgen. "De IND zou sneller een BSN-nummer willen geven, maar door de tekorten daar, lukt dat niet."

Voor Oekraïners ligt dat allemaal een stuk makkelijker, vertelt hij: "Oekraïners zijn geen asielzoekers, die gebruiken een andere regeling van opvang in de buurt. Zij krijgen een O-document, krijgen een BSN-nummer. Binnen twee dagen kunnen ze aan het werk."

Ramp

Na zijn onderzoek heeft Nouwen een duidelijk pleidooi: "Het is maatschappelijk, economisch en op menselijk niveau echt een ramp wat we mensen aandoen", vindt hij. Want de motivatie om te werken in het AZC is heel groot: "Ik heb artsen gesproken die zeggen: ik ga wel ergens afwassen, want dan kan ik integreren en geld verdienen en ga ik de taal leren. En ook als mijn asiel niét wordt toegekend, heb ik in ieder geval iets nuttigs gedaan."

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie