Binnenland
KRO-NCRV

In 2030 een land zonder daklozen? 'Zonder huis zijn mensen kwetsbaar en onveilig'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. In 2030 een land zonder daklozen? 'Zonder huis zijn mensen kwetsbaar en onveilig'

Door het Nationaal Actieplan Dakloosheid zouden het aantal daklozen over twee jaar fors geminderd moeten zijn, met in 2030 geen daklozen meer in Nederland. Volgens de meest recente telling staat het aantal mensen zonder thuis op een ruime 30 duizend, maar experts denken dat het minstens drie keer zoveel is. De vraag is of het doel behaald zal worden. "We hebben nog veel obstakels te overwinnen", zegt Anke Jansen van Housing First Nederland bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Voorheen werden mensen opgevangen in instellingen en langzaam voorbereid op herstel en zorg, met als einddoel een eigen huis. "Nu willen we mensen direct huisvesten en hen daar de nodige zorg en ondersteuning geven", zegt Jansen.

'Huizen voor wie een dak nodig heeft'

Housing First Nederland staat ook voor deze aanpak. Deze organisatie regelt woningen voor daklozen. "Het is zo simpel: huizen regelen voor iedereen die een dak nodig heeft." Jansen stelt dat het redden van alle daklozen voor 2030 lastig wordt. "We zien dat het aantal daklozen toeneemt, omdat de druk op opvangorganisaties groot is en er onvoldoende middelen zijn."

Probleemeigenaar

Volgens Jansen moet het plan ondergebracht worden bij het ministerie van Binnenlandse zaken, aangezien het om huisvesting gaat, en niet alleen om zorg. Verder vindt zij dat er duidelijke doelstellingen dienen te komen. "Nu is het vooral een visie met mooie intenties zonder monitoring of duidelijke doelen."

Volgens Ferd Grapperhaus heeft dit probleem oplossingen nodig van veel kanten. "Waaronder verschuiving naar het juiste ministerie. Dat gaat helpen; je moet de juiste probleemeigenaar hebben." Grapperhaus stelt dat het bedrijfsleven ruimtes beschikbaar zou kunnen stellen voor woonruimte. "Tijdens de Oekraïne-vluchtelingencrisis in 2022 zag ik hoe bedrijven goed werkten met inzetten van wooncontainers."

Veiligheid en kansen

Jansen vindt dat er meer woningen specifiek moeten worden toegewezen aan degene die het het meest nodig hebben. "Zonder huis zijn mensen kwetsbaar en onveilig. Een eigen huis biedt veiligheid en de kans om hun leven weer op te bouwen."

Jansen gaat hoe dan ook haar best doen, om ervoor te zorgen dat in 2030 niemand meer dakloos is.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie