Door coronacrisis meer kans op alcoholverslavingen
- Nieuws
- Door coronacrisis meer kans op alcoholverslavingen
Het vele thuiszijn in deze coronatijd, de spanningen die dat soms met zich meebrengt, de verveling die toeslaat, maar ook de voorjaarszon die schijnt in tuin of op het balkon; voor een hoop mensen allemaal redenen om een extra glaasje alcohol in te schenken. Waarom doen we dat? En is het verontrustend?
Stille alcoholisten in de tijd van het coronavirus
Verslavingsarts Robert van de Graaf legt uit dat we op momenten van grote stress en onzekerheid vaak naar alcohol grijpen. "Dus ook in deze coronatijd. Alcohol is een middel om makkelijker met de zware werkelijkheid om te gaan."
'Problematische thuisdrinker gaat nog meer drinken'
En ja, het is gevaarlijk volgens Van de Graaf. "Je ziet een terugval bij de groep die al onder behandeling is voor hun alcoholgebruik. En de problematische thuisdrinker die gaat nu nog meer drinken. Die vliegt straks uit de bocht."
Van de Graaf verwacht dat veel mensen ongemerkt in de problemen komen met alcohol. Zij gaan als 'stille alcoholisten' over het randje vallen. Na de zomer voorziet hij een toename in de hulpvraag.
"Alcohol is in feite gif. Je gaat er slechter door slapen, ongezonder van eten, en meer op de bank hangen." Al deze gedragingen zorgen er volgens Van de Graaf voor dat je juist angstiger en meer gestrest wordt en daardoor meer vatbaar voor het virus.
Slecht voor je immuunsysteem
Jacqueline van Lieshout, auteur van het boek Ontwijnen onderschrijft dit. Als er iets slecht is voor ons immuunsysteem dan is het alcohol. "Het is juist nu belangrijk om goed voor je weerstand te zorgen", zo zegt zij.
Maar een glaasje alcohol is toch ook gezellig? Van de Graaf ziet dat anders. "Dat is de betekenis die we er als samenleving aan gegeven hebben. Het is eigenlijk een grote mindfuck."
'We moeten zorgpersoneel in de gaten houden'
Waar de verslavingsarts zich op dit moment echt ook zorgen over maakt is het zorgpersoneel. 'Normaal' gesproken heeft 10 procent van de artsen en van het verplegend personeel een verslavingsprobleem. De druk bij deze groep is heel hoog op dit moment. "We moeten dat echt in de gaten houden", zegt hij. Hij roept het zorgpersoneel op om het hier met elkaar over te hebben.
Tot slot zou Van de Graaf graag zien dat supermarkten een afdeling maken met alleen gezond voedsel en, meer uit het zicht, een afdeling met ongezonde producten waaronder drank. Dit om het iedereen in deze coronatijd, waarin we op een lager en dierlijker niveau functioneren, makkelijker te maken om gezonder te leven.
Download de NPO Radio 1 app
Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.