Binnenland
AVROTROS

Sekswerk decriminaliseren in plaats van slechts legaliseren

foto: CCfoto: CC
  1. Nieuwschevron right
  2. Sekswerk decriminaliseren in plaats van slechts legaliseren

Waar in Nederland vrijwillige prostitutie steeds meer aan banden wordt gelegd, is sekswerk in Nieuw-Zeeland sinds 2003 gedecriminaliseerd. Joep Rottier promoveerde op onderzoek naar het Nieuw-Zeelandse model en constateert dat het de situatie voor sekswerkers aanzienlijk heeft verbeterd.

Video niet beschikbaar

In zijn proefschrift stelt Rottier dat het decriminaliseren van sekswerk ontegenzeggelijk zijn vruchten afwerpt voor sekswerkers in Nieuw-Zeeland. "Sekswerkrespondenten gaven unaniem aan dat door de nieuwe wetgeving aspecten als gezondheidszorg, veiligheid en zelfbeschikking sterk zijn verbeterd in vergelijking met de werkomstandigheden van vóór de PRA”, stelt Rottier.

Uit het oog

Daarnaast heeft het decriminaliseringsbeleid sekswerkers krachtige rechten verschaft. In tegenstelling tot Nederland, denkt Rottier. Hier is prostitutie weliswaar legaal, maar ook onderhevig aan repressieve maatregelen. En dat kan volgens Rottier averechts werken. "Een van de doelstellingen van legalisering was om de rechten van sekswerkers te verbeteren. Maar dat is volkomen uit het oog verloren", zegt Rottier.

Met haar aanpak laat Nieuw-Zeeland rationaliteit de boventoon voeren in het politieke debat over de seksindustrie. In tegenstelling tot een land als Zweden, waar prostitutie bij wet verboden is om morele redenen. Het doel van die morele benadering is om uitbuiting en mensenhandel tegen te gaan. Echter zijn er voorbeelden dat sekswerkers daardoor juist hun toevlucht zoeken tot het illegale circuit, waardoor die benadering averechts werkt. Rottier pleit voor een rationele aanpak, waar sekswerkers door wetten beschermd worden en niet in het illegale circuit terecht komen.

Uitbuiting

Vrijwillige prostitutie is in Nieuw-Zeeland sinds 2003 gedecriminaliseerd, toen de Prostitution Reform Act (PRA) in werking trad. Sinsdien wordt vrijwillig sekswerk erkend als legitiem, dienstgericht werk. Voor die tijd was het werk wel legaal, zoals in Nederland, maar leidden maatregelen om prostitutie te beperken wel tot stigmatisering van het beroep. Bovendien maakten maatregelen om sekswerk terug te dringen sekswerkers kwetsbaarder voor uitbuiting, misbruik en geweld. Rottier pleit er dan ook voor dat beleidsmakers in Nederland kritisch naar het huidige beleid kijken. Rottier: "als politici de effecten van decriminalisering in Nieuw-Zeeland negeren, dan missen ze een grote kans."

Een rationele aanpak voor sekswerk

Ster advertentie
Ster advertentie