Purmerend dringt met persoonlijke aanpak aantal schoolverlaters terug
- Nieuws
- Purmerend dringt met persoonlijke aanpak aantal schoolverlaters terug
School verlaten zonder diploma: steeds meer jongeren doen het. De laatste 3 jaar nam dit aantal landelijk met 3 procent toe. Maar met een persoonlijke aanpak weet gemeente Purmerend het aantal schoolverlaters juist terug te dringen. Doorstroomcoach Demy Perdok en voortijdige schoolverlater Brycen Van Doornik vertellen hierover in de uitzending van EenVandaag.
Video niet beschikbaar
In de afgelopen 3 jaar is het aantal jongeren zonder startkwalificatie - een mbo 2-, havo- of vwo-diploma - toegenomen met 50.000, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze stijging in schoolverlaters baart experts zorgen. Want wie wel een kwalificatie op zak heeft, heeft een grotere kans op een vast contract en wordt minder snel ontslagen.
Aantal schoolverlaters gestegen
Van alle jongeren tussen de 15 en 27 jaar, die niet meer op school zitten, heeft op dit moment 20 procent niet minimaal een mbo 2-, havo- of vwo-diploma.
De overheid wil in 2026 toe naar maximaal 18.000 schoolverlaters. Of dit gehaald gaat worden, is maar de vraag aangezien er juist een stijging is van jongeren zonder startkwalificatie. Waren het er in 2021 nog 126.000, zo'n 17 procent van alle jongeren die geen onderwijs volgen, zijn het er in 2024 176.000.
'Ga actief op zoek'
Doorstroomcoach Demy Perdok ziet dat vooral maatwerk tot succes leidt bij de jongeren. "Contact krijgen is vaak het moeilijkste, maar als je met ze spreekt en vanuit hun vraag werkt, dan ontstaat er succes. Het is dus van groot belang dat je actief op zoek gaat naar de schoolverlaters, zodat je in verbinding met ze blijft en gericht kan helpen."
"Niet iedereen zit op ons te wachten, maar veel weten ook niet van ons bestaan", zegt Perdok. "Zij zijn blij dat we hun helpen met de onderliggende problematiek."
Lees de rest van het artikel bij EenVandaag.
EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.