Waarom geven we cadeaus?
- Nieuws
- Waarom geven we cadeaus?
Als je met een economische blik kijkt naar het geven van cadeaus, dan kun je het beste geld geven. Er gaat immers veel waarde verloren wanneer je een cadeau krijgt waar je niets mee kunt. Maar volgens econoom en filosoof Paul Teule gaat het om veel meer dan efficiëntie: "Cadeaus geven is niet rationeel, elk geschenk markeert de relatie."
Achter cadeaus geven schuilt een heel sociaal systeem van het bevestigen of het bestendigen van relaties. Anna Krijger is arabist en antropoloog. Zij meent dat het geven van cadeaus van oudsher - tussen individuen, maar ook tussen stammen en volkeren - altijd een component van wederkerigheid bevat. "Je zegt met het cadeau iets over de relatie die je met elkaar hebt."
Persepolis, Iran. Foto door Mostafa Meraji op Unsplash
Op den duur kan het uitwisselen van cadeaus goed zijn voor de economie. "Als blijkt dat je goed met elkaar overweg kunt en kan samenwerken, dan is dit gunstig voor de economische verhoudingen." Ook zit er vaak een component van strijd en macht in, aldus Krijger. "Wie geeft het mooiste of duurste cadeau. Of wie heeft het cadeau eigenlijk helemaal niet nodig?"
Ook in onze tijd speelt de wederkerigheid en de strijd een rol, zegt Teule. Volgens de econoom zijn symboliek en sociale positie verbonden aan ieder cadeau. "Het gaat over wie je bent in relatie tot de ander. En helaas is het soms een soort competitie van sociale status."
Als je cadeaus geeft om een bepaalde hiërarchie in stand te houden, dan schiet niemand daar iets mee op, denkt Teule.
Video niet beschikbaar