Binnenland
NOSNTR

Spoedpraktijk geopend in Enschede vanwege tekort aan huisartsen

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Spoedpraktijk geopend in Enschede vanwege tekort aan huisartsen

Door het wegvallen van de praktijken van Co-Med zitten veel mensen nu zonder huisarts. De vraag is nu waar deze patiënten naartoe kunnen. Marinka Hamstra, bestuurslid van Huisartsenzorg Twente en huisarts in Hengelo, heeft samen met zorgverzekeraar Menzis een oplossing bedacht.

Wat zijn de gevolgen voor patiënten en huisartsen door het wegvallen van Co-Med?

Video niet beschikbaar

Het huisartsentekort is een probleem dat heel Nederland teistert. Dat wordt in Twente opgelost door anderhalve week geleden een spoedpraktijk te openen in Enschede. Marinka Hamstra heeft samen met andere huisartsen in Twente een spoedpost opgericht voor mensen die geen huisarts hebben. Zij kunnen bij deze post terecht met hun spoedvraag.

"Initieel ging het om een spoedpraktijk voor 1500 mensen, en door het wegvallen van Co-Med gaat dat om ongeveer 10.000 mensen in de stad Enschede." Verslaggever Marc-Robin Visscher ging langs op de spoedpraktijk en sprak met Suzan van Vliet die daar patiënten helpt. Zij werkt normaal gesproken op een andere spoedpost in Hengelo. "Wat we doen is met alle huisartsen in de hele regio, die de tijd en de mogelijkheid hebben, werk verrichten. Het is voor een groot deel brandjes blussen, maar ook gewone huisartsenzorg", aldus Suzan van Vliet. Op de spoedpraktijk in Enschede is alles nieuw voor haar, van de computersystemen tot aan de behandelruimtes. Mede hierdoor vraagt het werk veel van de huisartsen die invallen naast hun reguliere werkzaamheden, zo werkte Suzan al voor de zesde dag op rij.

Solidair systeem

Marinka Hamstra erkent dit gegeven: "Wat we zien is dat iedereen al op de toppen van hun kunnen werken in Twente, dat iedereen al extra diensten moet doen. Ik denk dat dit alleen maar vol te houden is als we voor een heel solidair systeem kiezen. Als alle huisartsen in Twente een steentje bijdragen, dan moet iedereen een kleine bijdrage leveren." Dat is geen lange termijnoplossing, Hamstra benadrukt dat het een noodoplossing is.

Persoonlijk en continu contact

Wat wegvalt door deze spoedpraktijk, is het persoonlijke contact met een vaste huisarts. Deze continuïteit is niet te bieden op dit moment. Doordat alle huisartsen iets bijdragen, zien de patiënten veel verschillende gezichten. Marc-Robin Visscher sprak ook met patiënt Britt, zij kwam naar de spoedpost met een gebroken been. Ze staat al een jaar op de wachtlijst voor een eigen huisarts. "Je moet steeds opnieuw je probleem uitleggen en dat is wel vervelend", aldus Britt.

Ster advertentie
Ster advertentie