Hulplijn voor ondernemers ruim 8000 keer gebeld sinds februari
- Nieuws
- Hulplijn voor ondernemers ruim 8000 keer gebeld sinds februari
De hulplijn voor ondernemers in geestelijke en financiële nood die in februari werd geopend, is tot nu toe zo'n 8000 keer gebeld. Vooral MKB'ers in de detailhandel en de horeca die door de coronamaatregelen in problemen waren gekomen, hebben er gebruik van gemaakt.
Video niet beschikbaar
Door de lockdown vanaf half december nam de druk op ondernemers enorm toe. Organisaties als MKB Nederland en INretail, de brancheorganisatie voor winkeliers, ontvingen talloze mails en telefoontjes van ongeruste en soms ook wanhopige ondernemers die niet meer wisten waar ze het moesten zoeken. Door corona waren de inkomsten bij sommigen met 80 tot 90 procent ingezakt, terwijl de kosten doorliepen.
Een speciale hulplijn voor het midden- en kleinbedrijf werd daarom in het leven geroepen. Dagelijks zaten twintig vrijwilligers klaar. "Soms werd naar een oplossing gezocht, maar vaak was een luisterend oor ook al ontzettend belangrijk", zegt Frederique Biesheuvel namens ondernemersvereniging ONL, samen met het IMK (Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf) initiatiefnemer van de noodlijn.
'De nood was echt heel erg hoog'
Het was volgens haar op bepaalde dagen best heftig: "Onze medewerkers zaten de hele dag aan de telefoon. Ik vond dat schrikbarend. Of dit het topje van de ijsberg is? Ik weet dat veel ondernemers huiverig zijn om ons te bellen, ze schamen zich daar ook voor. Bij de mensen die ons belden, was de nood echt heel erg hoog. Sommigen hebben we zelfs moeten doorverwijzen naar 113."
Harm Nienhuis, garagehouder in het Groningse Leek, is zo'n ondernemer die begin dit jaar diep in de put zat. Zozeer dat hij 113 belde, de lijn voor zelfmoordpreventie. "Ik lag 's nachts wakker, te piekeren, zocht een uitweg. Maar het was financieel niet meer vol te houden. Ik had al mijn privégeld in de zaak gestopt, maar per maand kwam ik toch tienduizenden euro's te kort", zegt hij nu.
Schuldenberg
"De zaken gaan nu wat beter. Ik speel nu zo'n beetje quitte, maar die schuldenberg... Hoe kom ik daarvan af?", vraagt hij zich af.
Geestelijk is hij er nu beter aan toe dan begin 2021, maar als mens is hij dit jaar wel enorm veranderd, zegt de ondernemer. "Ik kijk nu toch wel heel anders aan tegen de economie. Het gaat hier alleen maar om geld, geld, geld. Bedrijven willen alleen maar meer verdienen. Alleen maar groei, groei. Ik lees weleens over hoe het met de economie in IJsland en Nieuw-Zeeland gaat: daar stellen ze het welzijn van de mensen boven de welvaart."
Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 0800-0113.