Binnenland
BNNVARA

Tuinliefhebbers opgelet: koop turfvrije potgrond!

foto: Rob Buiterfoto: Rob Buiter
  1. Nieuwschevron right
  2. Tuinliefhebbers opgelet: koop turfvrije potgrond!

Hobby tuinmannen en vrouwen maar ook tuincentra planten vaak in turfgrond. Turf is een natuurproduct bestaande uit gecomposteerde planten en mossen afkomstig uit veenmoeras. Door turfwinning sterft moeras af, terwijl moerasgebied ongelofelijk belangrijk is voor het opslaan van koolstof. Bovendien zorgt een dood moerasgebied juist voor meer koolstof in de atmosfeer. Het is ecologisch vandalisme, zegt Karin Bodewits van turfvrij.nl in Vroege Vogels.

“We winden ons graag op over de schande van het kappen van regenwoud, maar naar de kaalslag in de veengronden in onze eigen achtertuin kijken we niet om” aldus Karin Bodewits. Dat de meeste Nederlanders niet weten dat in bijna elke zak portgrond een stuk oude natuur zit dat verbaast haar. En dat terwijl er genoeg alternatieven zijn.

Ze noemt het zelfs ecologisch vandalisme : “Alleen als er turfvrij op de zak staat ben je duurzaam bezig!” Het is in Duitsland waar Karin Bodewits jarenlang woonde, al de normaalste zaak van de wereld dat je in tuincentra een ruime keuze hebt aan turf-vrije potgrond. In Engeland komt er rond 2024 zelfs een verkoopverbod van veencompost aan tuinders. Maar in Nederland zijn we nog lang niet zo ver.

Koolstof opgeslagen in moeras

Veel mensen, maar ook tuincentra, planten in potgrond die voornamelijk uit turf bestaat. Turf is een natuurproduct bestaande uit gecomposteerde planten en mossen afkomstig uit veenmoeras. Zo’n veengebied wordt drooggelegd en daarna wordt de turf afgestoken. Onze veengebieden slaan twee keer zoveel koolstof op als alle bossen in de wereld samen. Daarbij gebruikt het slechts een tiende van het land.

Oftewel veengebieden slaan per vierkante meter twintig keer meer koolstof op dan een doorsnee bos en veel meer dan het regenwoud. Door turfwinning sterft het moeras af. Een dood veenmoeras geeft vervolgens haar opgeslagen koolstof in de atmosfeer af, wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. De vernietiging van veengebieden is verantwoordelijk voor 5 tot 7 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dat is meer dan al het vliegverkeer.

Alternatieven

Goede turf-vrije opties, op basis van kokos, bast of hout, zijn nog moeilijk te vinden, terwijl ze wel bestaan. Karin Bodewits: “Het is dus aan de consument om te vragen naar deze alternatieven, en die aan te schaffen. Op die manier blijven de veengebieden hopelijk behouden.”

Mans Schepers, universitair docent landschapsgeschiedenis: "Het doet me gewoon pijn aan mn ogen als ik in zo'n tuincentrum loop, al die afgegraven veengebieden die daar liggen. Op de een of andere manier is dit probleem bij ons in Nederland onder de radar gebleven terwijl het echt een ramp is.

Schepers: "Door veen te gebruik in potgrond ben je je CO2 archieven aan het afbranden, dat veen slaat nu heel veel CO2 op en dat graaf je dus allemaal af. Het is echt een volkomen gedateerd en onnodig gebruik. We kijken met z'n allen kritisch naar kolen en gas terwijl dit is laaghangend fruit, je kunt zo een alternatief kopen."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie