Binnenland
WNL

Havenmedewerkers woest door vastgelopen gesprekken over vroegpensioen: 'Het is ellende'

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Havenmedewerkers woest door vastgelopen gesprekken over vroegpensioen: 'Het is ellende'

Havenmedewerkers van de Rotterdamse haven zijn boos over de vastgelopen gesprekken over het vroegpensioen voor zware beroepen. "De minister heeft schijt aan ons", vat FNV vakbondsbestuurder Niek Stam het gevoel van de arbeiders samen.

Vanwege de vastgelopen gesprekken wordt in de haven van Rotterdam zaterdagavond een paar uur gestaakt. De havenarbeiders willen op die manier laten blijken dat het menens is. Maandenlang is er gepraat met de vakbonden en de minister over een nieuwe regeling voor het vroegpensioen. Van de huidige regeling werd nauwelijks gebruikgemaakt omdat die financieel niet aantrekkelijk was, vandaar dat er gepraat werd over een nieuwe regeling. Maar die gesprekken zijn dus vastgelopen.

Havenmedewerkers

"De mensen hier in de haven hebben het vroegpensioen echt nodig. Als ze de 65 jaar al halen, dan zijn ze versleten", aldus Stam in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. Waar het Stam en zijn collega's vooral omgaat, is dat de belasting op het ontvangen geld onder de nieuwe regeling omhoog lijkt te gaan en dat is niet eerlijk vinden ze.

Zware beroepen

Leon Niemantsverdriet van havenbedrijf ECT ziet de situatie minder somber in. "Een staking is nooit goed voor ons aan de werkgeverskant, maar ik denk dat we in de havensector er heus wel uitkomen met elkaar. Onderling hebben we goede afspraken gemaakt tussen werkgevers en werknemers, maar dat geldt niet in alle andere gevallen waarbij er sprake is van zware beroepen." Opvallend is dat de werknemers wel duidelijke afspraken hebben gemaakt met hun bazen over de staking: "Ja wij kunnen ons vinden in het tijdstip waarop er gestaakt wordt."

Stam ziet het anders. "Het voorstel moet van tafel, want we gaan er niet uitkomen. Het is één bak ellende."

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie