Binnenland
BNNVARA

Dit is waarom het barst van de klaprozen

foto: Vroege Vogels/Nelly van Leurfoto: Vroege Vogels/Nelly van Leur
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is waarom het barst van de klaprozen

Het zal weinig mensen ontgaan zijn: het barst dit voorjaar van de klaprozen. Waar komen die ineens vandaan? Volgens Baudewijn Odé van FLORON komt dat door de droogte van de afgelopen jaren, waardoor er meer planten in de berm zijn doodgegaan en open plekjes zijn ontstaan. En daar profiteert de klaproos van, zeker na veel regen: dan is het knallen!

klaprozen

De klaproos kan dat alleen omdat ze veel langlevende zaden in de bodem hebben, die wachten op zulke gelegenheden. De zaden kunnen gemakkelijk enige tientallen jaren wachten. Daarom duiken klaprozen soms meteen massaal op als ergens gegraven is.

Eenjarige soorten

Ook andere eenjarige soorten in bermen profiteren van de opengevallen plekjes. Daartussen zitten grassen zoals kruipertje, zachte dravik en ijle dravik. Maar ook kleurige bloemen zoals echte kamille, zachte ooievaarsbek en veldereprijs.

Voor eenjarige soorten pakt ieder jaar weer anders uit, vooral afhankelijk van vorst, regen en droogte. Maar als ook de toekomstige jaren warmer blijven, zouden eenjarigen zomaar een grotere rol kunnen gaan spelen in onze natuur.

De klaproos leeft intens

De klaproos leeft intens: hij bloeit slechts enkele dagen, maar dan wel met een heftige kleur. En dat ondanks het feit dat de blaadjes maar drie cellagen hebben.

De cellen in de bloemblaadjes hebben een kronkelige vorm waardoor ze licht weerkaatsen. Daarnaast hebben ze veel pigment. Dus, een combinatie daarvan zorgt ervoor dat wij de felle kleur waarnemen. Het kan zijn dat de bloem zo kort bloeit omdat het alle energie steekt in het krijgen van de heftige rode kleur. Met die rode kleur probeert de bloem namelijk bestuivers naar zich toe te lokken.

Honderden zaden per bloem

Klaproosbloemen moeten snel hun werk doen, want ze gaan in de ochtend open en vallen al in de middag uit. De bestuivers moeten in die korte tijd zijn langs geweest. Voor de volgende dag staat staat er een nieuwe bloemknop klaar om te knallen. De vele honderden zaden per bloem vullen voor de komende jaren de voorraad zaden in de bodem weer aan.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie