Unieke sluiting Maeslantkering was van groot belang: 'Hij beschermt 2 miljoen mensen'
- Nieuws
- Unieke sluiting Maeslantkering was van groot belang: 'Hij beschermt 2 miljoen mensen'
Door een hoog waterpeil en storm Pia moesten alle zes de stormvloedkeringen in Nederland donderdagavond sluiten. Ook de Maeslantkering, bij de haven van Rotterdam, ging dicht. Dat was voor het eerst in 26 jaar tijd. De waterkering sluit automatisch bij een waterpeil van 3 meter boven NAP bij Rotterdam of 2,9 meter boven NAP bij Dordrecht.
Video niet beschikbaar
"De Maeslantkering is een van de belangrijkste stormvloedkeringen die we hebben in Nederland", zegt Harold van Waveren, specialist waterveiligheid bij Rijkswaterstaat, in Nieuws en Co. "Hij beschermt 2 miljoen mensen achter de stormvloedkering. Dat is het gebied van Rijnmond, dus Rotterdam, Dordrecht, dat soort steden."
Gisteravond moest die kering dicht. "Dat gaat volledig geprogrammeerd", legt Van Waveren uit. "We berekenen met computermodellen wat voor waterstanden er gaan komen en dan hebben wij een systeem wat precies gaat uitrekenen of die dicht moet en hoe laat die dicht moet. Dat was nu dus gebeurd."
Waarschuwen
Een dag van tevoren wordt er dan gewaarschuwd dat er een kans is dat de kering dichtgaat. "Dat is belangrijk voor bijvoorbeeld de haven, want je wil niet dat daar schepen varen op het moment dat hij dicht gaat", aldus Van Waveren. "En daarnaast moeten gemeenten ook mensen die in de buurt wonen waarschuwen dat het water hoog wordt."
Van uur tot uur wordt er dan aan de hand van een draaiboek gekeken wat er moet gebeuren. "Zodat op het moment dat de computer het besluit neemt dat hij dicht moet, dat dat ook veilig kan", vertelt Van Waveren. "Dan gaan als eerste twee deuren langzaam naar elkaar toe bewegen. Die zitten vast aan hele lange armen."
Aan het einde van die lange armen zitten grote platen. "Die keren uiteindelijk het water", vervolgt Van Waveren. "Dat zijn holle wanden, die drijven vrij makkelijk naar het midden van de Nieuwe Waterweg toe. Als ze daar dan zijn aangekomen, dan zorgen we ervoor dat er water in die holle deuren stroomt en dan zinkt die vanzelf naar de bodem. Dan is die stevig en veilig."
Groot belang
Zo'n kering is van groot belang, benadrukt Van Waveren. "Anders neemt het risico op overstromingen toe. Maar het is niet automatisch zo dat er dan een overstroming plaatsvindt als er een keertje eentje niet dicht zou gaan. Er zijn altijd nog extra dijken, ook achter de stormvloedkering. Maar de kans op een overstroming wordt wel groter."
Zonder deze keringen zou Nederland dus een groot probleem hebben, weet Van Waveren. "Dan zou 40 procent van Nederland kunnen overstromen, inclusief de hele Randstad. Maar ook de provincies Zeeland, Groningen, Friesland en Noord-Holland hebben dan een probleem. Dat wil je natuurlijk niet."
Unieke sluiting Maeslantkering was van groot belang: 'Hij beschermt 2 miljoen mensen'
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.