Binnenland
NTRPowNed

Tornado-jagen kan straks ook in Nederland

foto: Arno Haanstrafoto: Arno Haanstra
  1. Nieuwschevron right
  2. Tornado-jagen kan straks ook in Nederland

Arno Paanstra is stormchaser en weerfotograaf. In 5 Dagen... stelt hij dat we ook in Europa en zelfs in Nederland rekening moeten houden met tornado’s zoals we die nu vooral zien in Amerika.

Op jacht naar de perfecte tornado

Het aantal tornado’s die Arno voor de lens heeft gekregen kan hij niet meer tellen. Toch is het iedere keer weer een gezond soort spanning dat zich meester van hem maakt. Samen met zijn reisgenoten is het de uitdaging om te berekenen waar er kans is op een tornado en het liefst nog voor er letterlijk een wolkje aan de lucht is. "Een van de mooiste ervaringen was misschien wel de keer, dat we op onze eigen berekeningen vertrouwden en niet de voorspellingen van het Amerikaanse Tornadocentrum zin gevolgd. De lucht was blauw, even is er dan de twijfel of we het wel goed hebben. En als je dan voor je ogen zo’n tornado van de een na zwaarste categorie ziet ontstaan en er volgen er nog meer dan is dat prachtig." Aldus Arno.

5 Dagen...

Teamwork

Wie denkt dat orkaanjagers roekeloze types zijn heeft het mis. Iedereen heeft een afgebakende taak tijdens de zoektocht naar de perfecte tornado vertelt Arno. "Of je nu de auto aan het besturen bent of druk bent met de radarbeelden, iedereen weet precies wat hij of zij doet. We hebben ook de afspraak dat als iemand zich oncomfortabel voelt door de weersomstandigheden en eventueel gevaar, we dan ook vertrekken. Dat is per persoon verschillend. Ik ben nogal eens degene die graag zo lang mogelijk blijft en probeert de perfecte foto te maken."

Stormchasen in Nederland

Wie dolgraag oog in oog wil komen te staan met een tornado kan met Arno en zijn bekende collega’s Margot Ribberink en Reinier van den Berg op reis naar de Verenigde Staten. En voorlopig zal Amerika ook wel het Mekka van het tornadojagen blijven ook al zullen we volgens Arno Paanstra ook in ons land steeds vaker tornado’s gaan zien. "Door de hogere temperaturen zien we zo en nu en dan al eens gigantische onweerscomplexen ontstaan. Hier zitten soms ook buien met een orkaanstructuur tussen." Toch denkt Arno niet dat hetr hier zo’n vaart zal lopen met complete tornado-reizen omdat de omstandigheden zoals vrij zicht en de infrastructuur van bijvoorbeeld wegen allesbehalve ideaal is: "Als je hier een enorm noodweer hebt, sta je onmiddellijk in de file en dat is nou net niet wat je moet hebben."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie